Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde ziet volop kansen in de korte keten

"Kwartiermakers vormen een brug tussen bio-ondernemers en alle partijen in de Bioregio's"

Tholen - "2025 is echt het jaar van de BioRegio. Het is heel mooi om hier actief met elkaar mee aan de slag te gaan", aan het woord is Michaël Wilde van Organic Embassy. Hij is Kwartiermaker Bioregio Zuid-Holland/Noord-Brabant. Een Bioregio ontstaat door het regionaal organiseren van biologische waardeketens door het bij elkaar brengen van partijen, met als doel het vergroten van de consumptie en afzet van bio-producten en het creëren van een verdienmodel voor de boer en ketenpartijen.

Welke rol ziet Michaël hierin voor de Kwartiermakers weggelegd? "De waardering voor de lokale ondernemer speelt een heel grote rol bij de Bioregio's. Ik zie hier heel veel potentie in. Als kwartiermakers gaan wij op zoek naar energie, mensen en organisaties die willen helpen om biologisch verder te brengen. Daarbij gaan we voor maatwerk en kijken we welk initiatief waar past. Wij vormen een constante brug tussen bio-ondernemers en de Provincie, gemeenten, cateraars, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en zorginstellingen. Het draait om verbinden en dat is zo leuk om te doen!"

Michaël werkt nauw samen met de andere kwartiermakers in Overijssel, Gelderland, Noord-Holland en Utrecht, geeft hij aan. "Ik ben hoofdaannemer in Zuid-Holland, ik ga heel veel doen in Noord-Brabant en ik ben betrokken bij Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en Utrecht. We moeten zorgen dat de Kwartiermakers met elkaar in verbinding blijven, zodat we niet ieder voor zich het wiel gaan uitvinden."

In Zuid-Holland werkt Michaël samen met Bavo van den Idsert, Maria van Boxtel en Roosmarijn Saat. Ook werken ze met 'Rotterdam de Boer op!'. "In samenwerking met de boeren willen we hen via de speciaalzaken gaan verbinden met de inwoners. We willen zoveel mogelijk burgers in Zuid-Holland gaan bereiken met een positief verhaal over biologisch. Onze verwachting is dat mensen steeds meer controle willen hebben over waar hun voedsel vandaan komt. Daarom is de korte keten een enorme groeimarkt. Ik roep iedereen in Zuid-Holland en Noord-Brabant op om contact met hem op te nemen wanneer zij kansen voor biologisch in de korte keten zien."

Inzichten Biofach
Op de Biofach was Michaël dit keer met name geïnteresseerd in hoe onze oosterburen biologisch en regionaal op een natuurlijke manier met elkaar vervlechten. "Inmiddels hebben hier 6 deelstaten een actieve en succesvolle Bioregio-strategie, zijn er een kleine 30 Biosteden en meer dan 100 Bioregio's. Kortom, wij hoeven het wiel niet uit te vinden … alleen iets te 'tweaken'!"

Hij zet de belangrijkste inzichten op een rij:

  1. Lokale overheden spelen een sleutelrol
  2. Wees transparant en geef je bio helden een podium.
  3. Een biologisch regionaal (keur)merk kan ontzettend waardevol zijn
  4. Zonder structurele (overheids)financiering wordt het erg lastig om een Bioregio te laten floreren.
  5. Je hebt bevlogen lokale biologische ambassadeurs nodig om een Bioregio in beweging te krijgen en houden.

Een overzicht van de kwartiermakers per provincie:

  • Overijssel: Erik Koldenwij en Ellen de Lange
  • Utrecht en Noord-Holland: Bart Kraaijvanger, Marian Blom, Guusje van Tienhoven
  • Gelderland: Paulien Hoftijzer en Nikki van Kuijk
  • Noord-Brabant: Bavo van den Idsert, Marjon Krol, Paulien Hoftijzer en Michaël Wilde
  • Zuid-Holland: Maria van Boxtel, Roosmarijn Saat, Bavo van den Idsert en Michaël Wilde

Voor meer informatie:
Michaël Wilde
Organic Embassy
06 20535063
michael@organicembassy.nl
www.organicembassy.nl