Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gunther De Vadder (BelOrta):

"In biologisch is het belangrijk om te zien waar de behoeftes van de markt liggen"

Tholen - De biologische kasgroentenmarkt zit in een vraagmarkt. Dit stelt Gunther De Vadder, verantwoordelijke bio bij BelOrta. "Iedereen wil langzaam maar zeker naar die 30 procent biologisch in de schappen, waardoor er meer en meer vraag komt naar biologisch product, merken we. Als dat zo blijft aanhouden, zie ik een mooi potentieel voor biologisch. Ik heb de laatste maanden meer nee moeten zeggen op aanvragen van kasgroenten dan ja."

"Daarbij moeten we wel planmatig te werk blijven gaan", zo gaat hij verder. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de 'bulkproducten', zoals trostomaten en komkommer, moet je opletten dat de markt in balans blijft. Als biologisch goed blijkt te lopen, gaat men stappen maken. Wij moeten een groeiende vraag uiteindelijk wel kunnen blijven volgen. Het is belangrijk dat er een bepaalde stabiliteit is. Een consument zit niet te wachten op een bio-komkommer van 60 eurocent, die morgen weer 1,10 euro is en andersom. Als we ze stabiel kunnen houden, kunnen we de markt rustig houden. Velen zijn soms zo bezig met weekprijzen, maar dit soort acties zijn vaak voor niemand goed."

"Hierin gaan we planmatig te werk en hebben we goede samenwerkingen. Uiteindelijk zullen er in bepaalde segmenten weer mogelijkheden zijn om telers om te laten schakelen. Dat voorzie ik wel, maar het heeft geen zin om het te doen, waarna het product in gangbaar afgezet moet worden. Dat werd vroeger nog wel eens gedaan, maar die tijd is voorbij", legt Gunther uit. "Zo hebben we een teler die een aantal hectare vrij land heeft liggen en al biologische aardappels voor ons teelt. Hiermee was hij nu aan het kijken naar spruiten. Deze hebben we nog niet in het assortiment, maar dan zeggen we: 'Doen'. Die x hectare kunnen we vaak nog prima vermarkten."

Ruimte voor komkommers, tomaten al snel te veel
Alleen moet hier, zo stelt hij, de vraag voor zijn. "Als ik morgen twee hectare trostomaten meer heb, is er te veel op de markt en dondert de prijs naar beneden. In komkommer zou er aan de andere kant juist weer wat bij kunnen. Daar heeft Nederland heel weinig bio-komkommers aangeplant, maar er is een hoge vraag vanuit Duitsland, en deels ook Nederland zelf. Alleen Nederlandse telers hebben geen behoefte om ze te zetten. Misschien omdat ze meer potentie in andere producten zien."

"Komkommer is ook een zeer volatiel product geweest als je ermee richting Duitsland ging. Dan kwam de prijs al snel onder druk. Niemand verdient dan wat. Komkommers zijn nu eenmaal gevoelig voor prijsschommelingen, wat op het moment in ons voordeel werkt, omdat we de prijzen al afgesproken hebben voor we plantgoed bestellen. Het zijn voorbeelden van hoe we naar de markt kijken."


De Tatayoyo werd gepresenteerd op de afgelopen Product Show van BelOrta

Tatayoyo
"Een ander voorbeeld zijn de specialty's", vervolgt Gunther. "Zo zijn we testen aan het draaien met de Tatayoyo, een zeer zoete snackpaprika, die veredeld is door Rijk Zwaan. Met zoiets starten we en als het goed uitvalt, groeit het stelselmatig en ik kan je nu al zeggen dat het een veel te kleine test gaat zijn. Deze levert tussen de 8 en 10 kilo per meter, maar de vraag is zeer hoog, wat natuurlijk ook de prijs omhoog drijft. Het bijzondere is dan wel dat hierbij in het gangbaar voornamelijk discounters zijn aangesloten. In België zal de natuurvoeding de test gaan dragen. Dan zitten we wel snel door de 300 meter Tatayoyo heen."

Waar het voor de bulkproducten vooral is dat er samen met de telers naar de markt wordt gekeken, wordt er bij de specialty's dus meer gezocht naar bepaalde behoeftes van de markt. "Dan laten we iets klein beginnen en laten het groeien. Biologische babyleaf spinazie is er ook zo een. Dat is inmiddels al niet meer in de testfase, maar gaat over een paar hectare koude teelt. Het zijn misschien de producten die in gangbaar minder verkrijgbaar zijn, waardoor we in dat gaatje kunnen springen. Dit begint dan als een introductie. Uiteindelijk voelen we dat er veel vraag naar is en wordt de prijs er ook voor betaald. Zo kun je mooie producten op de markt lanceren."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 155 655 291
info@belorta.be
www.belorta.be