De regio Utrecht luidt een nieuw tijdperk in voor toekomstgericht ondernemerschap; afgelopen vrijdag werd een belangrijke stap richting een circulaire, biologische economie gezet met de oprichting van Circulair Utrecht, een nieuwe vereniging die ondernemers samenbrengt om duurzame innovaties te stimuleren. Tijdens de eerste circulaire netwerkborrel op 14 februari kwamen spelers uit diverse sectoren bijeen, wat de start markeerde van een ambitieus initiatief om de transitie naar een circulaire regio te versnellen.
"Oproep aan alle circulaire en biologische bedrijven in en rond Utrecht; doe mee!"
Inspiratie uit andere regio's
Utrecht krijgt hiermee een nieuw ondernemersnetwerk voor circulair ondernemen. De vereniging biedt niet alleen verbinding, maar zorgt juist voor concrete projecten door kennis, ervaring en hands-on support uit te wisselen. Zo versterken bedrijven elkaar naar een duurzame toekomst. Circulair Utrecht bouwt voort op succesvolle voorbeelden uit Friesland, Groningen en Drenthe, waar vergelijkbare projecten al honderden bedrijven hebben aangehaakt. Met deze stap wil Utrecht een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie in de regio.
Praktische ondersteuning voor ondernemers
Lid worden van Circulair Utrecht opent de deuren naar een netwerk van gelijkgestemde ondernemers, inspirerende praktijkvoorbeelden en concrete ondersteuning bij circulaire projecten. "Veel ondernemers willen verduurzamen, maar weten niet direct hoe," aldus Pelle van Walraven, ondernemer en co-CEO van The Walraven Group en bestuurslid van Circulair Utrecht. "Het lidmaatschap biedt bedrijven niet alleen kennis en tools, maar zorgt ervoor dat zij elkaar kunnen vinden. Zo kun je samen circulaire commerciële kansen creëren. Wij zijn er trots op om deel uit te maken van dit netwerk. Als je achter deze visie staat, schrijf je dan in!"
Guido Braam van Route Circulair (links) en Pelle van Walraven (rechts), co-CEO van The Walraven Group
De urgentie is groot
In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar de tijd om te handelen is nu. "Bedrijven die nu aansluiten, worden ambassadeurs van circulair ondernemen in de regio," vervolgt van Walraven.
Een breed gedragen initiatiefHet bestuur van Circulair Utrecht bestaat uit verschillende ondernemers, Rabobank, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht. Het initiatief is ontstaan en mede mogelijk gemaakt door ROM Utrecht Region, Route Circulair en Rients Schuddebeurs die gezamenlijk hun expertise en netwerk inzetten om bedrijven in de regio te versterken.
Doe mee!
Wie meer wil weten over Circulair Utrecht of wil onderzoeken hoe een (biologische) bedrijf kan deelnemen aan dit initiatief, kan zich aanmelden voor de officiële lancering op maandag 25 maart of neem contact op via: evelijn.hillebrand@romutrechtregion.nl.