Tholen - Op het biologisch landbouwbedrijf van Pieter Vandooren is de oogst van knolselderij achter de rug. Waar de hoofdmoot van het bedrijf eigenlijk prei is, zijn ze in deze periode ook zeer actief in knolselderij. "De knolselderij gaat eigenlijk zijn gangetje. De vraag is goed, maar de maten zijn wat kleiner dan andere jaren, dus werken we met minder kilo's", zo vertelt de biologische teler uit het Vlaamse Hooglede.
"De knolselderij gaat voor tweederde naar de versmarkt en de rest gaat richting de industrie", zo gaat Pieter verder. "Ondanks de mindere kilo's is er een mooie vraag. Het is niet zo druk als in de prei, waar de vraag sinds januari echt losgebarsten is, maar hoe verder we in het seizoen komen, hoe meer belangstelling er gaat zijn. Dat zal nog wel even aanhouden. Richting volgend jaar zien we toch wel dat de vraag groeiende is met een uitbreiding in contracten van rond de 10 procent. Alleen wordt er richting de industrie altijd wel eenzelfde spelletje gespeeld. Er is in alle gewassen meer vraag naar product, maar het is moeilijk om de prijs omhoog te krijgen. Als de fabrieken bij ons komen, zeggen ze dat het in de Flevopolder goedkoper wordt gedaan. En andersom doen ze dat bij hen net zo, waardoor we soms een beetje tegen elkaar worden uitgespeeld."
"Toch zien we wel dat er bij de Belgische diepvriesfabrieken een voorkeur is om in Vlaanderen product te betrekken en als ze het hier niet vinden, gaan ze naar de Flevopolder. Zoals bij spinazie, waarin ze in de Flevopolder echt een specialist zijn. Alleen knolselderij, bloemkool of prei probeert men over het algemeen toch hier te betrekken", legt Pieter uit. "En die vraag is wel echt weer stijgende. In de corona was er een 'boomperiode' in vraag naar bio-product, waardoor er heel veel gecontracteerd werd, maar erna viel deze toch fors weg. Misschien dat men te optimistisch was naar biologisch in de coronaperiode. Er werd te veel gecontracteerd en na corona viel dat plotseling weg. Inmiddels zien we wel weer dat we mooie contracten kunnen afsluiten."
Dat geldt in meerdere producten. "Knolvenkel hebben we er een contractje bij, dus daar gaan we verdubbelen in areaal. Dat was kleinschalig voor een supermarkt, maar inmiddels hebben we er daar een supermarkt bij. Dat is ook een product wat groeit in populariteit. Het zal niet de courgettes achterna gaan. Beiden veel geteeld en geconsumeerd in Italië. Venkel heeft toch een specifieke smaak heeft. Je eet het graag of niet, dus ondanks de stijgende populariteit zit er een limiet aan. Daarnaast hebben we er ook andere teelten bij, zoals pompoenen en boontjes, waarbij we een contract hebben afgesloten."
"In biologisch ervaren wij dus weinig problemen in vraag. Het is niet altijd even makkelijk om binnen te komen bij een supermarkt, maar als je eenmaal het vertrouwen hebt, blijft het goed doorlopen. Ik denk daarom dat de toekomst van de tuinbouw er goed uitziet. Zowel in gangbaar, als in biologisch, worden er goede prijzen betaald. Niemand heeft het nodig om te schakelen, waardoor er een mooie balans blijft en we goed vooruit kunnen."
"We kunnen zowel flowpack als krimpfolie maken met dezelfde machine"
Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
Yokkerstraat 6
8830 Hooglede, België
Tel.: +32 472292756
Pieter.vandooren13@gmail.com