Flynth Accountancy werpt in haar meeste recente nieuwsbrief de vraag op of de boeren voldoende inzicht hebben in hun bedrijfssituatie als gevolg van de volatiele marge ontwikkelingen. Zij zetten trends en mogelijke oplossingen op een rijtje.
Foto: Bjeayes/Dreamstime.com
De afgelopen twintig jaar verdubbelde de melkproductie op een gemiddeld bedrijf. De waarde van de grond is in die periode verdrievoudigd en de opbrengstprijs van de melk bleef nagenoeg op een vergelijkbaar niveau, we zagen slechts een kleine stijging. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de gemiddelde kritieke opbrengstprijs de afgelopen tien jaar steeg van 30 cent naar bijna 47 cent per kilogram melk. Bijna de helft van de bedrijven heeft zelfs een kritieke opbrengstprijs van meer dan 47 cent.
Van die kritieke opbrengstprijs moet u als veehouder alle kosten en uitgaven betalen, inclusief benodigde vervangingsinvesteringen, aflossingen en privé-uitgaven. Realiseert u een hogere opbrengstprijs, dan hebt u een marge. Daarmee kunt u bijvoorbeeld tegenvallers opvangen. Tussen 2009 en 2019 was de marge gemiddeld 2,4 cent per kilogram melk per jaar. Bij een gemiddelde bedrijfsomvang van een miljoen kilogram melk, houdt u dan 24.000 euro 'over' op jaarbasis, ofwel 2.000 euro per maand.
Bron: Flynth