"De afzet gaat goed. De vraag naar biologische producten in het algemeen is stijgende, daar profiteren wij ook van. We groeien elke keer een beetje," schetst Roelant Komen van BeFair Bio, dat is gericht op de import van overzeese biologische AGF, de stand van zaken nadat hij en zijn partners 1,5 jaar geleden hun jarenlange ervaring met bio bundelden, en voor zichzelf begonnen. "De biologische afzet groeit nog niet hard genoeg om de Green Deal-ambities te kunnen verwezenlijken, maar we zijn zeker positief."
Roelant ziet dat de biologische vraag na de post-Covid- en inflatiedip hersteld is. "Beide aspecten hebben echt hun weerslag gehad op de biologische sector, omdat de consument daardoor vaak voor een goedkoper gangbaar alternatief koos. Tijdens de coronaperiode waren veel consumenten gefocust op gezondheid en milieu, waardoor de vraag echt omhoogschoot, wat ervoor zorgde dat de markt uit balans raakte en biologisch in combinatie met de stijgende inflatie te duur werd. Nu dat weer een beetje onder controle is en lonen gestegen zijn, zie je dat ook de vraag zich herstelt."
Vroeg of laat op de markt
Een belangrijk aspect dat de vraag naar overzees fruit bepaalt, is de Europese oogst, geeft Roelant aan. "De vraag naar een bepaald product heeft voor ons ook te maken met de weersomstandigheden en de oogstvolumes in Europa. Zeker in biologisch wil men zo lang mogelijk lokaal product inkopen en pas als dat op is, overgaan op overzees fruit. Daarom zorgen wij ervoor dat we samen met onze leveranciers en klanten inschatten of we vroeg of juist laat op de markt moeten zijn."
Als voorbeeld noemt Roelant het seizoen voor overzeese citroenen. "Omdat er veel Spaanse citroenen beschikbaar waren, hebben wij een moeilijk seizoen gehad met citroenen uit Zuid-Afrika en Chili. Terwijl het jaar ervoor de Europese citroenenoogst heel klein was en de vruchten uit Chili en Zuid-Afrika niet aan te slepen."
Kansen voor overzeese appelen Het Europese oogstvolume wordt deels door het weer bepaald en Roelant merkt op dat de veranderende omstandigheden soms leiden tot onverwachte kansen. "Afgelopen jaar was de biologische appeloogst een stuk kleiner en het is de verwachting dat de Europese biologische appelen in mei wel een eind op zullen zijn. Dat geeft de hele zomer ruimte voor appelen uit Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Terwijl in de jaren hiervoor de overzeese import van appels steeds kleiner werd, zie je nu dat er toch weer meer ruimte komt. Dat zorgt voor kansen voor ons en voor de teler. Want hoewel het voor de Europese teler natuurlijk heel vervelend is, zijn de Europese en Amerikaanse markten voor overzeese biologische telers traditioneel hun voornaamste afzetmarkten."
Een aspect waarvan Roelant verwacht dat het de afzet van de biologische categorie kan helpen is, het verkleinen van het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch product. "De supermarkt moet natuurlijk de hogere aankoopprijs, de lagere omloopsnelheid en daardoor mogelijk uitval, in de consumentenprijs verrekenen. Maar die hogere prijs zorgt er tegelijkertijd voor dat de omloopsnelheid niet hoger wordt. Als een biologische komkommer 1,80 kost tegenover een gangbare komkommer van 0,95 euro, dan is het begrijpelijk dat sommige consumenten voor de gangbare komkommer kiezen, waardoor de biologische blijft liggen." Daarbij constateert hij dat juist de supermarkt onmisbaar is om de volumes op te schalen. "Als we de ambities uit de Green Deal willen halen, zal er voor dit soort aspecten meer aandacht moeten komen, anders redden we dat niet."
Hele product verkopen
Hoewel BeFair Bio graag en veel aan supermarkten levert, zoekt het bedrijf ook nadrukkelijk andere klanten. "Als je alleen met de supermarkt werkt, kan de afhankelijkheid van een paar grote klanten een risico zijn. Nu leveren we naast de supermarkten ook aan de groothandel, biologische supermarkten en de verwerkende industrie. We zijn met al onze klanten blij, omdat we bij elkaar zo het hele product goed kunnen verkopen."
Roelant constateert dat het in het huidige logistieke klimaat niet altijd makkelijk is om de planning richting klanten rond te krijgen. "Die logistieke perikelen zijn eigenlijk inherent aan onze handel, maar we merken nu wel dat er veel vertragingen zijn vlak voordat de containers de haven binnenkomen. Dan mis je zo een paar dagen verkoop en dat maakt de planning wel eens lastig."
Inspecties
Tel daarbij op de douane-inspecties waarvoor de importgoederen regelmatig worden geselecteerd en de testen die Skal uitvoert op biologische producten en er is sprake van een uitdaging, geeft Roelant aan. Hoewel hij zeker begrip heeft voor de noodzaak om te controleren, ziet hij ook dat de praktische uitwerking van dergelijke controles af en toe lastig is. "Soms heb je, wat wij noemen 'dubbel pech', omdat een container zowel voor een douanescan als voor een Skalcontrole wordt geselecteerd. Dat kan voor wel een week of soms nog langer vertraging zorgen. En dat kan problemen met de kwaliteit opleveren, zeker omdat het biologische AGF, afhankelijk van het product, soms wat bederfelijker is. Met een container gember is het vooral vervelend met de planning, maar bijvoorbeeld een container limes, moet je wel binnen een week na aankomst verkopen. Dan is zo'n extra week als je pech hebt, wel een uitdaging."
Maar uitdaging of niet, Roelant verwacht dat er ook in de toekomst ruimte zal zijn voor de import van overzeese biologische groenten en fruit. "De consument wil toch ook in het voorjaar en de zomer een appel eten die lekker is en niet zacht. Bepaalde producten als avocado's, mango's of limes zijn in Europa ook maar een paar maanden beschikbaar en de consument wil toch het hele jaar deze producten kunnen eten. Dan kom je uit op importfruit. En als de Europese markt voor biologisch fruit in het algemeen groeit, is er ook meer ruimte voor importfruit."
Dit artikel komt uit de januari-editie van het vakblad Primeur. AGF-Primeur ook ontvangen? Abonneren op Primeur kan hier.
Voor meer informatie:
Roelant Komen
BeFair Bio B.V.
ABC Westland 305
2685 DD Poeldijk
hello@befairbio.com
www.befairbio.com