Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 300.000 bezoekers voor Grüne Woche 2025

De Grüne Woche 2025 trok maar liefst 310.000 bezoekers, waarbij de Messe Berlin een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving ontving, waaronder zes federale ministers en de nieuwe EU-commissaris.

De Grüne Woche 2025 richtte zich tien dagen lang op land- en tuinbouw, met nadruk op thema's zoals voedselzekerheid, duurzame teelt en innovatieve technologieën. Politieke, economische en wetenschappelijke vertegenwoordigers kwamen bijeen om actuele vraagstukken te bespreken. Zes federale ministers bezochten de beurs, waar ook de nieuwe EU-commissaris Christophe Hansen zijn plannen voor de toekomst van de Europese land- en tuinbouw presenteerde. In totaal bezochten 310.000 mensen het evenement, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2024. De beurs bood 800 stands en een gevarieerd programma van activiteiten en muziek.

"Grüne Woche 2025 was zeker succesvol", zegt dr. Mario Tobias, CEO van Messe Berlin. "Met 310.000 bezoekers was de respons overweldigend en een mooie start van ons jubileumjaar. In 2026 viert de Grüne Woche immers haar 100e verjaardag. "

Stimulans voor de economie en de sector
De Grüne Woche trok bezoekers uit Berlijn en andere regio's, met meer dan 1.000 bussen die gasten uit heel Duitsland naar de beurs brachten. De bezoekers gaven gemiddeld meer dan 160 euro uit. Meer dan 1.800 mediavertegenwoordigers uit 26 landen versloegen het evenement. De beurs had ook economische voordelen voor Berlijn, vooral voor de horeca en detailhandel. Daarnaast waren er veel influencers die hun ervaringen live deelden en de diversiteit van de beurs belichtten

Een platform voor dialoog en gezamenlijke oplossingen
De Grüne Woche 2025 bood een platform voor dialoog over actuele sectoronderwerpen zoals biobrandstoffen, duurzame import en voedselsoevereiniteit. Ook mond-en-klauwzeer werd intensief besproken, waarbij oplossingen en preventiestrategieën werden ontwikkeld. Cem Özdemir, federaal minister van Voedsel en Landbouw, benadrukte de Grüne Woche als essentieel uitwisselingsplatform: 'Samen kunnen we oplossingen vinden voor de grote uitdagingen.' Zes federale ministers, waaronder Özdemir en Annalena Baerbock, waren aanwezig, evenals EU-commissaris Christophe Hansen. Veel politici, waaronder kanselierskandidaat Friedrich Merz, maakten van de gelegenheid gebruik om zich te laten zien in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen.

Wereldforum voor voedsel en tuinbouw
De Grüne Woche 2025 was zeer internationaal, met het Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) als hoogtepunt. Onder het motto 'Shaping a sustainable bioeconomy' kwamen ongeveer 2.000 experts samen om belangrijke kwesties voor de wereldwijde land- en tuinbouw te bespreken. Het hoogtepunt was de ministeriële conferentie met vertegenwoordigers uit 63 landen, die hun steun voor het klimaatakkoord van Parijs en het Verdrag inzake biologische diversiteit bevestigden.

De Grüne Woche 2025 bood gelegenheid om te discussiëren over de uitdagingen in de land- en tuinbouw. Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse Boerenbond, noemde het een hoogtepunt voor de sector, waarbij ook de aankomende verkiezingen een rol speelden. De food retailsector, waaronder Schwarz Group, Rewe en Edeka, was sterk vertegenwoordigd, en de beurs bood een breed scala aan culinaire en innovatieve producten.

De beurs was ook een platform voor start-ups en duurzame concepten. Innovatieve ideeën, zoals ValueGrain's technologie voor het hergebruiken van brouwgranen, werden gepresenteerd. Duurzame regionale initiatieven werden bekroond met de Regional Star Award.

De beurs werd goed ontvangen door zowel bezoekers als exposanten, met meer dan 90% tevredenheid over het aanbod en de doelstellingen. Veel exposanten bevestigden opnieuw deel te nemen in 2026. Grüne Woche 2025 benadrukte duurzaamheid, met interactieve workshops over hergebruik en milieubewust leven in de 'grünerleben' ruimte

Duurzaamheid was ook een belangrijke factor in de culinaire trends, met zero-waste ideeën zoals pesto van gefermenteerde theeresten en kruidensauzen van broodresten. Alternatieve eiwitbronnen, zoals insecten, plantaardige producten en algen, gaven inzicht in het dieet van de toekomst. Het nieuwe gratis gedeelte bood een selectie allergeenvrije en suikervrije producten en speelde in op de trend van clean eating.

De 90e Grüne Woche, van 16 tot 25 januari 2026, markeert de 100e verjaardag van het evenement, georganiseerd door Messe Berlin GmbH met steun van de DBV en BVE.

Voor meer informatie:
Grüne Woche
www.gruenewoche.de

Publicatiedatum: