Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BrassiCandles: bewustwording vergroten met kaarsen van koolzaadwas

"Het eerlijke verhaal moet worden verteld aan consumenten"

Tholen - Onder de naam BrassiCandles creëert Anita Marskamp al sinds 2012 handgemaakte kaarsen van koolzaadwas. Ze kiest bewust voor deze grondstof om de impact op de natuur te beperken.

Anita: "Ik begon met sojawas, maar op een gegeven moment besefte ik dat dit geen duurzame grondstof was. De andere opties waren in die tijd bijenwas en paraffine. Daarom besloot ik toen te stoppen. Het moet voor mij gewoon goed voelen. Met al mijn projecten probeer ik mensen na te laten denken over hoe de wereld er uit zou kunnen zien. Uiteindelijk probeer ik vooral bewustwording te creëren. Dat doe ik nu middels de kaarsen, maar in alle projecten waar ik in het verleden mee bezig was, stond het vergroten van bewustwording rond duurzaamheid voorop. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen en dit geeft heel veel voldoening."

Een jaar later ontdekte ze koolzaad als grondstof. "Dat was natuurlijk een hele zoektocht, ik heb het uit Duitsland en Engeland gehaald. In het begin moest ik steeds opnieuw testen en de lontjes aanpassen, omdat de kwaliteit niet heel constant was. Inmiddels is dit enorm verbeterd."

Stap naar biologisch?
Het koolzaad waar Anita mee werkt in het hart van Limburg, is afkomstig uit Europa. Ze zou graag in de toekomst met biologisch koolzaad willen gaan werken. "Het liefst wel, maar een teler moet wel over een heel groot areaal beschikken om ook deze markt te gaan voorzien. Ik heb nu de vraag in Duitsland neergelegd, waar volgens mij al wel biologische sojawas in omloop is. Al geef ik nu de voorkeur aan koolzaad."

Qua afzet heeft Anita veel vaste klanten. "Ik heb een bedrijf aan huis en daar doe ik mijn ding. Juist door de persoonlijke benadering, werkt dit heel goed. Tegen de feestdagen krijg ik ook altijd wel aanvragen vanuit bedrijven, die het interessant vinden om deze kaarsen aan hun werknemers of klanten te schenken."

"Bijen zijn een verdienmodel"
Anita merkt dat kaarsen die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen steeds meer mainstream worden. "Dat vind ik niet erg, want dat toont aan dat het bewustzijn groeit en dat is het belangrijkste. Het gaat er om: hoe komen we samen verder?" Als de optie koolzaad niet voorbij was gekomen, zou Anita helemaal gestopt zijn met kaarsen maken. "Bijenwaskaarsen snap ik ook niet. Heel veel mensen beseffen volgens mij niet hoe bijen gehouden worden en waar de honing vandaan komt. De bijen zijn een verdienmodel. Het eerlijke verhaal moet worden verteld. En als de consumenten het niet weten, kunnen ze ook geen weloverwogen keuze maken."

Voor meer informatie:
Anita Marskamp
BrassiCandles
[email protected]
www.brassicandles.eu