Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NFO zet in op vrijstelling voor Raptol en Curatio in bio-teelt

Eind 2024 zijn door de NFO voor het aankomende teeltseizoen drie vrijstellingen voor gewasbeschermingsmiddelen aangevraagd. Dit zijn Raptol (appelbloesemkever, biologische teelt en in grondwaterbeschermingsgebieden), Curatio (schurft, biologische teelt) en Tracer (suzuki-fruitvlieg, kers, pruim en druif). Op korte termijn wordt de aanvraag voor het gebruik van Exirel in de teelt van blauwe bes tegen suzuki-fruitvlieg ingediend. De eerste drie aanvragen zijn allemaal volledig verklaard en in behandeling genomen.

NVWA-advies Raptol
Voor Raptol heeft de NVWA het eerste advies opgeleverd. De NVWA concludeert daarin dat appelbloesemkever een teeltbedreigend knelpunt is en dat er onvoldoende alternatieven zijn voor de beheersing van dit plaaginsect. Toch is het advies van de NVWA aan de minister om geen vrijstelling af te geven. De reden is dat appelbloesemkever al meerdere jaren een knelpunt is en dat er geen oplossing op korte termijn verwacht wordt. De NVWA geeft aan dat vrijstellingen er zijn om tijdelijke knelpunten op te lossen en niet voor meerjarige knelpunten zonder perspectief op een oplossing. Ditzelfde advies gaf de NVWA vorig jaar ook. Ondanks dat advies is vorig jaar wel een vrijstelling afgegeven door de minister. De NFO is opnieuw in gesprek met het ministerie over dit negatieve NVWA-advies.

Toepassingsvoorwaarden
De belangrijkste hobbel voor het verkrijgen van de vrijstellingen is het vertrouwen dat de overheid moet hebben in het naleven van de toepassingsvoorwaarden. Wanneer dit vertrouwen ontbreekt, staat dat het afgeven van vrijstellingen in de weg. Hierover heeft de NFO deze week opnieuw een gesprek met de NVWA en het ministerie. De verwachting is dat, als de vrijstellingen voor Raptol, Curatio, Tracer en Exirel er komen, de toepassingsvoorwaarden hetzelfde zijn als afgelopen jaar.

De NFO doet een beroep op fruittelers om, als ze één van de aangevraagde middelen gaan inzetten, de toepassingsvoorwaarden van afgelopen jaar na te gaan en zo nodig actie te ondernemen, zodat aan de toepassingsvoorwaarden voldaan kan worden.

Voor meer informatie:
Nederlandse Fruittelers Organisatie
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
079 3681300
[email protected]
www.nfofruit.nl

Publicatiedatum: