Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-belangenorganisaties sturen brief naar Tweede Kamer

"Pools EU-voorzitterschap richt zich alleen op de controversiële kwestie van plantenoctrooien"

Vanuit Bionext, Biowinkelvereniging, BioNederland en Biohuis wordt vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd rondom de nieuwe genomische technieken. De organisaties gaan hierin in op het voorstel van het Poolse voorzitterschap van de EU voor een nieuw compromisvoostel over de deregulering van planten die genetisch gemodificeerd zijn met behulp van gen-editingtechnieken zoals CRISPR-Cas. Volgens de organisaties richt het Poolse voorzitterschap zich alleen op de controversiƫle kwestie van plantenoctrooien. Het gaat voorbij aan andere belangrijke punten, zoals de noodzaak van etikettering voor consumenten, traceerbaarheid en risicobeoordeling.

Het Poolse voorstel is erg complex en juridisch ingewikkeld. Daardoor ontstaan allerlei geitenpaadjes en biedt het voorstel geen oplossingen voor;

  • De bedreiging van het voor Nederland belangrijke kwekersrecht.
  • De keuzevrijheid van consumenten die producten willen eten van gewassen die niet met gentech zijn gemaakt.
  • De financiĆ«le risico's die (biologische) landbouwers en het MKB lopen wanneer er onbedoeld NGTs in hun gewas of product wordt aangetroffen.
  • De hoge lastendruk voor de Nederlandse en Europese zaadsector als gevolg van juridisering van de hele veredeling, en in het verlengde daarvan een hogere lastendruk voor telers voor gebruik van plantaardig uitgangsmateriaal.
  • Het voorkomen dat enkele multinationals door patenten de zeggenschap krijgen over ons voedselsysteem.
  • Daarbij is het Poolse voorstel overhaast. Er loopt namelijk nog een Europees onderzoek naar detectietechnieken voor NGTs en een tweede onderzoek naar de mogelijkheden het Europees patentrecht aan te passen.

Klik hier om de brief te lezen.

Publicatiedatum: