Tholen - Veertig melkveekoeien van biologische boerderij De Bonte Parels zakten afgelopen donderdag door de vloer van de stal. Hierdoor belandden ze in de mestkelder. Rutger en Christianne Hennipman waren op het moment dat dit gebeurde in de buurt van de stal en belden direct 112. "De hulp kwam enorm snel op gang. Binnen tien minuten was de eerste brandweerploeg er al. En binnen no-time waren er zo'n 15 collega's uit het dorp en omliggende dorpen bij ons op het terrein om waar het kon een helpende hand te bieden", vertelt Christianne.
Er volgde een ongekende reddingsactie door een team van brandweerlieden, veeartsen en vele andere helpers, waarbij alle koeien gered zijn. De koeien staan nu in een stal een dorp verderop. "Daar had een bio-collega een werkende melkstal vrij. Een aantal collega's zijn daar donderdagmiddag naartoe gegaan om de ligboxen met strooisel te vullen en de melkput aan te sluiten. Tegen half 5 zijn ze met trekkers en veewagens aan de slag gegaan om de koeien te verhuizen. Het praktische is allemaal geregeld en de koeien doen het heel goed, dat is het belangrijkste. We worden echt geleefd en hoe nu verder is nu echt nog niet duidelijk. Er moet nog zoveel uitgezocht worden."
De eigen stal van de boerderij in Westbroek is onherstelbaar beschadigd en staat op instorten. Daardoor kunnen de koeien niet terug naar hun vertrouwde plek. Al snel is een inzamelingsactie opgezet om De Bonte Parels te steunen en hiermee Rutger en Christianne te helpen bij de heropbouw van de boerderij. "Deze crowdfundingsactie is echt hartverwarmend, naast alle ellende. We hebben zo verschrikkelijk veel lieve mensen om ons heen, dat is geweldig en dit hebben we ook echt nodig in deze tijd. Er is al een giga bedrag ingezameld, we kunnen alle steun gebruiken om onze koetjes weer lekker thuis te laten komen en zelf weer een beetje moed te krijgen. Het is echt hartverwarmend en ontroerend om te zien hoe iedereen meeleeft. Er wordt zoveel voor ons gedaan, terwijl er tegelijkertijd enorm veel op ons af komt. Het is heel dubbel. Het ene moment denk je: nou, schouders er onder en we moeten er weer iets van maken. Het andere moment is de verslagenheid en ontreddering enorm. We zijn al vijftien jaar lang zo keihard aan het knokken om op deze manier te kunnen boeren. De emoties gaan nog heel erg op en neer."
In de omschrijving op Gofundme staat onder meer dit:
'Dit traumatische incident heeft zeer grote gevolgen voor de dieren en ook voor het gezin Hennipman en hun bedrijf. Het verlies van de stal betekent een enorme financiƫle en emotionele klap voor het gezin dat reeds 15 jaar hard werkt om het bedrijf duurzaam draaiende te houden, waarbij ze niet alleen voor biologische omschakeling hebben gekozen, maar ook hun bedrijf educatief open hebben gesteld voor kinderen en lokale bewoners voorzien van ambachtelijke, biologische zuivelproducten van hun eigen melk.
Het draaiend houden van de melkveetak op een tijdelijke locatie vraagt op dit moment veel van de ondernemers. Daarnaast hebben zij ook op organisatorisch gebied alle steun nodig die ze kunnen krijgen. Help ons om deze boerenfamilie een steun in de rug te geven en geef ze een kans om te herstellen. Elke bijdrage, groot of klein, maakt het verschil!'
Een dag na het instorten van de stalvloer verscheen in het AD een artikel waarin Rutger en Christianne onder meer aangeven dat ze trots zijn op hun koeien, omdat ze zo rustig bleven toen de vloer van de stal instortte.
De familie krijgt veel steunbetuigingen, onder meer op facebook. Op LinkedIn riep Willem Lageweg, mede-oprichter en adviseur van de Transitiecoalitie Voedsel op om de familie te steunen. "Gelukkig konden alle dieren worden gered en kwam de hulp van boeren uit de buurt, van de kerk en van familie en vrienden snel op gang. Maar de schade is enorm. De stal is ontwricht en de vraag is hoe het nu verder moet. Wat was de oorzaak? Wat doet de verzekeraar? Hoe lang duurt de wederopbouw? Welke extra kosten moeten allemaal worden gemaakt? Etc etc. En vooral, hoe doorstaat het gezin Hennipman met hun drie jonge kinderen deze nieuwe ramp nadat zij in hun bedrijf eerder ook al forse tegenvallers hadden. Er is snel een hulpactie opgezet waar mensen een bijdrage kunnen storten om door de eerste fase heen te komen. Laat uw hart spreken en draag uw steentje bij. Ik heb dat vanzelfsprekend ook gedaan."
Klik hier voor de Gofundme-actiepagina voor De Bonte Parels.