Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Voor Skal functioneert het tuchtrecht niet afdoende"

Staatssecretaris Rummenie wil bestuurlijke boete mogelijk maken voor biologische sector

Skal heeft te weinig mogelijkheden om sanctionerend op te treden vanuit het tuchtrecht, zo blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Jean Rummerie. Daarom is de staatssecretaris voornemens om in een wetsvoorstel de bestuurlijke boete mogelijk te maken voor de biologische sector.

Het tuchtrecht is een vorm van rechtspraak die er op toeziet dat leden van een beroepsgroep zich aan de gedragsregels van hun beroep houden. De staatssecretaris geeft in de brief de volgende toelichting: "In algemene zin geldt dat tuchtrecht vooral wordt ingezet in homogene sectoren. Echter, de biologische sector is dusdanig divers dat het tuchtrecht niet meer passend wordt geacht. Daarmee heeft Skal momenteel geen beschikking over een eigenstandig punitief instrument (bestraffende sanctie). Daarom ben ik voornemens om in het genoemde wetsvoorstel de bestuurlijke boete mogelijk te maken voor de biologische sector. Ook met Skal ben ik, samen met de NVWA, in overleg over de uitwerking van dit voorstel."

De aanleiding voor de stipulering van de regels komt voort uit een handhavingsproject dat
betrekking heeft op de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van
landbouwgewassen (NAK), Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Naktuinbouw, Kwaliteit Controle Bureau (KCB), Skal Biocontrole (Skal) en Controle Orgaan Kwaliteit Zaken (COKZ). Ook NVWA is betrokken. Aanleiding voor dit project is het rapport van het onderzoeksbureau Kwink waarin het handhavingsinstrumentarium van de genoemde diensten is geƫvalueerd.

Voortgang proces
De verwachting is dat in 2025 de voorbereidingen van de bestuurlijke boete met de betreffende diensten afgerond is. Dat geldt ook voor twee andere punten; de herstelsancties en verscherpt toezicht, en de vereenvoudiging van de regelgeving. Dit betekent dat daarna, in 2026, het wetgevingsproces kan worden gestart.

Klik hier voor de Kamerbrief.

Publicatiedatum: