Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nationaal Burgerberaad Klimaat van start gegaan

Afgelopen zaterdag 18 januari vond de startbijeenkomst plaats van het Nationaal Burgerberaad Klimaat. In de Rijtuigenloods in Amersfoort kramen 175 deelnemers van 16 jaar en ouder voor het eerst samen om met elkaar kennis te maken en met minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het burgerberaad af te trappen. Ook Tweede Kamerlid, Marieke Koekkoek, was vanuit haar rol als rapporteur aanwezig. Deze eerste bijeenkomst duurt tot en met zondagmiddag en hierna komt het burgerberaad in de komende maanden nog vijf weekenden bij elkaar. Het uiteindelijke advies aan het kabinet en de Tweede Kamer over de vraag 'hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?' zal in september worden overhandigd.

De ministers Sophie Hermans en Judith Uitermark openden samen met de voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat, Nienke Meijer, het programma met een vraaggesprek. Hierin benadrukte minister Uitermark de waarde van een burgerberaad als democratisch instrument: "Beleid dat gaat over mensen moeten we maken mét mensen. Dit is de eerste keer dat in Nederland een Nationaal Burgerberaad over klimaat wordt gehouden. Het biedt de inwoners van dit land een unieke kans om heel direct hun mening en ideeën aan ons te laten horen. Een burgerberaad geeft ook een goed beeld van hoe men over dit onderwerp denkt in Nederland, en helpt bij het vinden van breed gedragen oplossingen."

Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) onderstreepte het belang van het initiatief voor haar beleid: "Dit burgerberaad is een belangrijke stap om mensen een stem te geven in het nationale klimaatbeleid. Want wat we gaan doen om Nederland schoner en welvarender te maken raakt ons allemaal en vraagt iets van iedereen. We moeten dit samen doen: overheden, bedrijven en de mensen in dit land. Daarom vragen we advies aan het burgerberaad over hoe we dit met elkaar kunnen doen."

De voorzitter van het burgerberaad Nienke Meijer is blij dat het burgerberaad nu uit de startblokken is: "Er staat vandaag een prachtige groep met 175 mensen. Groot Nederland in het klein zou je kunnen zeggen: jong en oud, uit alle provincies, met verschillende opleidingsniveaus en uiteenlopende meningen over klimaatbeleid. En één ding hebben ze duidelijk gemeenschappelijk: ze zijn allemaal enthousiast om aan de slag te gaan en elkaar te ontmoeten en nieuwsgierig naar de gesprekken in het komende half jaar."

Over het Nationaal Burgerberaad Klimaat
Het Nationaal Burgerberaad Klimaat komt in de eerste helft van 2025 verspreid over zes weekenden elf dagen bij elkaar. De deelnemers gaan met elkaar en deskundigen die zij zelf uitkiezen in gesprek tijdens de bijeenkomsten, zodat alle kanten van het vraagstuk goed worden belicht. Dit leidt in september tot een advies aan het kabinet. Dat vertelt binnen een half jaar welke adviezen het overneemt en welke niet, en legt daarbij goed uit waarom dat zo is. Daarna bespreekt de Tweede Kamer het advies en de kabinetsreactie.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: