Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nieuwe aanpak van sanering door C-biotech biedt kansen voor de toekomst"

Proefproject met hennep en additief op Campus Vesta doet PFAS met 67% dalen

Het proefproject van C-biotech waarbij op een deel van de terreinen van Campus Vesta, in Vlaanderen, hennep werd geplant om PFAS uit de bodem te halen, blijkt een groot succes. In drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met maar liefst 67% gedaald. Op het meest vervuilde perceel is de PFAS-concentratie van 25 à 30 microgram naar 4,5 tot 6 microgram gegaan. De hennep sloeg zo goed aan dat twee derde van het vervuilde terrein nu zo goed als gesaneerd is.

Foto: PaulKarin/Dreamstime.com

In juni vorig jaar stapte Campus Vesta, het opleidingsinstituut van de provincie Antwerpen, in een baanbrekend proefproject van C-biotech, een bedrijf uit Temse gespecialiseerd in biobased bouwmaterialen en sanering met hennep. Oorzaak van de vervuiling van een deel van de terreinen van Campus Vesta is het gebruik van PFAS-houdend blusschuim voor de brandweeropleidingen vóór 2011.

Experimenteren met bodemadditieven
Saneringsprojecten met industriële hennep zijn op zich niet nieuw en werden ook al op andere plaatsen uitgevoerd. Maar wat het project op Campus Vesta zo uniek maakt, is dat voor het eerst werd geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende bodemadditieven. Doel van die toegevoegde stoffen is het versnellen van de opname van PFAS. "En dat is goed gelukt", zegt Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech en de drijvende kracht achter het project van fytoremediëring. Dat zijn technieken die gebruikmaken van levende planten en de bijbehorende levende micro-organismen.
"In alle 25 percelen is het PFAS-niveau gedaald. Bovendien zit de PFAS niet zozeer meer in de bodem, maar vooral in de bladeren of in een deel van de wortel. Bij de meeste percelen zit er zo'n acht keer meer PFAS in de hennepbladeren dan in de bodem. Bij het best presterende perceel is dat zelfs 27 keer meer."
"Positief ook is dat de PFAS niet terechtkomt in het grondwater. Uit stalen die genomen zijn op een halve meter diepte blijkt dat de vervuiling in de bovenste 20 cm van de bodem blijft zitten en dat er in het grondwater niets verandert. Dat betekent dat de PFAS ook niet weggespoeld kan zijn."

Tevredenheid alom
Ook Frederik Verstraete, chief ecological officer van C-biotech, is uiterst tevreden met de onderzoeksresultaten. Het bedrijf uit Temse is nochtans niet aan zijn proefstuk toe. In 2022 deed het, samen met de universiteit Hasselt, al een beperkt onderzoek naar de invloed van hennep in de door 3M gecontamineerde zone in Zwijndrecht. Daar werden echter geen additieven toegevoegd.

En precies het experiment met die verschillende additieven, om te kijken welke bodemtoepassingen de PFAS het vlugst afbreken, is van onschatbare waarde. Eén additief in het bijzonder, Hempurizer+, bleek de opname van PFAS door de plant aanzienlijk te versnellen. Voor het moeilijker te verwijderen PFOS noteerde men zelfs een tot dertig keer snellere opname.

Bij de start van het project in juni 2024 zat één op de vier vervuilde percelen van Campus Vesta onder de Vlaamse saneringsnorm van 3,8 microgram. Drie maanden later zat al twee derde onder die wettelijke norm. De blauwe vlek breidt zich uit.

"Dit proefproject is een mijlpaal voor onze provincie", zegt gedeputeerde Jinnih Beels, bevoegd voor Campus Vesta. "Het toont niet alleen hoe innovatieve technieken vervuilde bodems duurzaam kunnen herstellen, maar onderstreept ook onze ambitie om koploper te zijn in milieusanering. Een sterkere, schonere en toekomstgerichtere provincie Antwerpen begint hier."

Voor meer informatie:
Frederik Verstraete
C-biotech
Tel.: +32 473 84 59 75
[email protected]

Publicatiedatum: