Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Acht trends in de eiwittransitie...

Met het oog op de toekomst ziet Foodvalley een achttal trends in de eiwittransitie in de periode tot aan 2030. Volgens de organisatie vertegenwoordigt elk van deze trends kansen voor bedrijven en investeerders om te innoveren en te voldoen aan de verandering in consumentenbehoeften.

  1. Meer dan eiwit
    In de eiwittransitie gaat het niet langer alleen over eiwitten, maar om het creëren van oplossingen die resulteren in betere voeding, duurzaamheid en functionaliteit. Foodvalley ziet een verschuiving naar een meer holistische benaderingen, waarbij de waarde van andere macronutriënten, zoals vezels en gezondheidsvoordelen, wordt geïntegreerd in eiwitrijke producten.
  2. CSRD Plants Change
    Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komen er nieuwe normen voor transparantie en verantwoording die bedrijven dwingen om hun eiwitinnovaties af te stemmen op ander duurzaamheidsdoelen. Transparantie wordt daarbij een concurrentievoordeel.
  3. Easy Peasy
    Er is een toenemende vraag naar handige, snelle en gemakkelijk te bereiden eiwitrijke voedingsoplossingen. Of het nu gaat om kant-en-klare plantaardige maaltijden of kant-en-klare snacks, de focus ligt op het voldoen aan de behoeften van de consument aan moeiteloze, voedzame en smakelijke opties.
  4. Blended Plantification
    De toekomst van eiwitten is niet alleen plantaardig, maar ook gemengd. Door de beste plantaardige en dierlijke ingrediënten te combineren, levert 'Blended Plantification' producten die duurzaamheid en smaak bieden zonder compromissen. Bovendien heeft gemengd ook betrekking op het slim mengen van eiwitbronnen zoals peulvruchten, granen en schimmeleiwitten, wat voordelen biedt in bijvoorbeeld aminozuursamenstelling, textuur en prijs.
  5. Generative ProtAIn
    Kunstmatige intelligentie, inclusief robotisering en hightech, transformeert de voedingsindustrie. Het maakt precisiefermentatie, gepersonaliseerde eiwitoplossingen en slimmer productontwerp mogelijk. Bedrijven die de technieken inzetten in hun R&D-processen krijgen een concurrentievoordeel.
  6. Fermenteren van de toekomst van eiwitten
    Bacteriën, gisten en schimmels kunnen verbluffende texturen, smaken en doelgerichte functionele ingrediënten vormen. Terwijl de ontwikkeling van precisiefermentatie nog steeds gaande is, is traditionele biomassafermentatie er al om te proeven: tempeh en tofu in al zijn vormen, net als plantaardige varianten op yoghurt en kaas.
  7. Zuivel is meer dan vlees
    Hoewel het benadrukken van de rol van vlees de afgelopen 10 jaar de meeste aandacht kreeg, zal de eiwittransitie in de komende 5 jaar ook de zuivelindustrie opnieuw definiëren. Zuivel is goed voor 24% van de eiwitinname en heeft een aanzienlijke milieuvoetafdruk. Kazen, yoghurts en kwark worden door velen gewaardeerd, de volumes zijn gigantisch. Foodvalley voorspelt een groeiende interesse voor plantaardige alternatieven en hybriden van zuivelproducten.
  8. Gezondere plantaardige vooruitgang
    'Plant forward' is niet langer alleen een modekreet; het is een beweging die gezondere en meer diverse plantaardige eiwitopties stimuleert. Met het groeiende bewustzijn van de consument van gezondheid en duurzaamheid, verschuift de focus naar voedingsrijke, minimaal bewerkte plantaardige producten die een uitzonderlijke smaak leveren.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: