Woensdag 22 januari vindt er een netwerkbijeenkomst plaats met als thema 'Over de grenzen van ons water- en bodemsysteem'.
De avond (20.00 - 22.00 uur) vindt plaats in wijkcentrum 'bij Van Houten', Oliemuldersweg 47, 9713 VA in de stad Groningen.
Foto: Bo Scheeringa/Dreamstime.com
Hoelang kunnen ze de natuur nog naar hun hand zetten?
In Groningen lopen ze tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan. Lange tijd leek het landschap onbeperkt plooibaar. Dankzij kunstmest, ontwatering en dijken maakten we de bodem geschikt voor landbouw en bewoning, zelfs op de meest ongunstige plekken. Klimaatverandering dwingt Groningen echter om mee te bewegen met de natuur en het landschap anders in te richten.
De maakbaarheid stuit op grenzen. In plaats van nóg hogere dijken, geven ze op steeds meer plaatsen rivieren en beken weer de ruimte. Dankzij waterberging, vaak in nieuwe natte natuur, houden Groningers de voeten droog en houden we ook meer water vast voor drogere tijden.
Tijdens de netwerkbijeenkomst 'Een goede bodem voor Gronings water' willen ze samen nadenken over hoe ze omgaan met bodem, water en landgebruik in Groningen. Blijven ze het watersysteem aanpassen aan de vraag naar ruimte, of kiezen ze voor een andere koers: wonen op de hoge gronden en meer ruimte voor water in de lage polders?
Sprekers
De organisatie heeft twee sprekers uit de waterwereld uitgenodigd die u meenemen in het onderwerp. Arjen Kok, strategisch adviseur Waterketen bij WLN, zal als eerste een inkijk geven in de zoetwaterbeschikbaarheid in Noord-Nederland, in relatie tot klimaatverandering en toenemende vraag naar zoetwater. Daarna zal Roeland van der Schaaf, dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest, de visie van het waterschap op het water- en bodemsysteem in haar werkgebied delen.
Meer informatie
Bas Hollander
Natuur en Milieufederatie Groningen
Bankastraat 77
9715 CJ Groningen
06 28968818
[email protected]
www.nmfgroningen.nl