Op 16 januari houdt Biologische Sierteelt Nederland (BSN) haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering Vereniging (ALV). Biologische Sierteelt Nederland is in 2024 opgericht voor de belangenbehartiging en kennisuitwisseling van de biologische telers van bloemen en planten, bloembollen en bomen in Nederland. "In de maatschappij is gelukkig steeds meer aandacht voor gezonde sierteelt. In Den Haag mag er nog wel een tandje bij", deelt bestuurslid Martin Heutink.
Foto: Kwekerij Bloemrijk
Volop in de belangstelling
De biologische sierteelt heeft rondom het aanbieden van de petitie met 3-puntenplan in Den Haag brede media-aandacht gekregen van onder andere de NOS, Deutsche Welle en de kranten. "Als gezonde sierteeltsector mogen wij blij zijn dat schone bloemen en planten steeds meer gezien en gewaardeerd worden."
Eerste resultaat 3-puntenplan
Punt 1. Meer biologische inkoop door de overheid: De minister is bereid om te verkennen wat de mogelijkheden zijn om een groter aandeel biologisch plantgoed en biologische bloemboeketten in te kopen binnen de overheid. "Dat is vanzelfsprekend een positief geluid."
Punt 2. Kosteloze biologische certificatie: De minister wil de kosten voor biologische certificering- en inspectie evenwel niet compenseren vanuit het principe 'de vuiler betaalt', zo valt letterlijk te lezen in de eerste brief van de minister.
Punt 3. Zichtbaarheid en waardering van het biologische keurmerk: Lagere lasten voor belasting voor het waterschap wordt afgewezen omdat deze maatregel kan worden aangemerkt als 'staatssteun'.
Tweede Kamerleden Bromet en Kostic nemen geen genoegen met deze afwijzing: "De biologische siertelers hebben te maken met certificerings- en inspectiekosten, waar de gangbare telers deze niet hebben. Dat is dus ook onderdeel van het onrechtmatige systeem. Ik wil dat de minister daarop reflecteert en er wat aan doet."
Provincies en gemeenten bewegen al
Delen uit het 3-puntenplan worden nu al opgepakt door verschillende provincies en gemeenten. Bij de inkoop kiezen zij voor biologische bloemen en planten. Biologische Sierteelt Nederland staat open voor een gesprek met de minister om een toenemend aandeel biologisch plantgoed en biologische bloemboeketten in te kopen binnen de overheid. "Daarnaast lichten wij ook het oneerlijke bedrijfseconomische speelveld graag toe in een gesprek. Verandering begint immers met bewustwording. Zowel de voorzitter van de waterschappen als verschillende medisch specialisten roepen in het nieuwe jaar nogmaals op tot een ander landbouwbeleid. Hopelijk leidt deze steun uit verschillende hoeken van de samenleving tot positieve verandering in 2025."
Wil je meepraten?
De eerste algemene ledenvergadering van branchevereniging 'Biologische Sierteelt Nederland' vindt dus plaats op donderdag 16 januari aanstaande. De locatie is Plantion in Ede (Wellensiekstraat 4, 6718 XZ Ede). Dit is een inkoopcentrum voor de bloemist, het tuincentrum en andere groenprofessional en heeft zich begin dit jaar extra betrokken getoond bij de biologische sierteelt door biologische bloemen een aparte plek te geven in het veilproces.
De middag start om 13:30 uur met de ALV, exclusief voor (gast)leden. Vanaf 15:30 uur is er een interessant programma samengesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in de biologische sierteelt. Eén van de hoogtepunten is de bijdrage van Kees van Veluw, landbouwkundige en docent aan Wageningen University & Research (WUR).
Kees, gespecialiseerd in biologische landbouw, permacultuur en ecologisch ontwerp, is verbonden aan de groep Farming Systems Ecology van WUR. Hij deelt zijn visie op duurzame productiesystemen die biodiversiteit versterken en natuurlijke principes toepassen in de landbouw. Zijn ervaring met cursussen zoals 'Ecological Design and Permaculture' biedt een waardevol perspectief voor iedereen die betrokken is bij duurzame innovatie in de sierteelt.
De bijeenkomst biedt daarnaast ruimte voor een interactieve discussie over de kansen en uitdagingen in de biologische sierteelt. De dag wordt afgesloten met een soepmaaltijd en de gelegenheid om na te praten en te netwerken.
Het volledige programma ziet er als volgt uit:
Uitsluitend voor (gast)leden:
13:30 Inloop voor de ALV
13:45 Ontvangst met koffie en thee
14:00 Algemene ledenvergadering
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de biologische sierteelt
15:30 Pauze en inloop aanvullend programma voor iedereen
16:00 Welkomstwoord Plantion
16:15 Kees van Veluw - landbouwkundige, docent biologische landbouw en permacultuur aan de WUR
17:15 Met elkaar in gesprek over de biologische sierteelt
18:00 Soep met broodje en de gelegenheid om na te praten
Aanmelden (voor leden en niet-leden) kan via deze link.
Om de dag goed te kunnen verzorgen, maakt de vereniging wat kosten. Daarvoor vraagt de Biologische Sierteelt Vereniging om een bijdrage van 15 euro voor niet-leden. Voor (gast)leden is de toegang gratis.
Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl