Een lekker eitje wegtikken kunnen we allemaal wel, maar wat gebeurt er met de kip als ze geen eieren meer legt? Henk van Oers van St. Hendrick biologische vleeswaren ging langs bij Sander Verbeek van Groengilde eieren. Samen leggen ze uit hoe hun duurzame en verbonden keten werkt. Bekijk hier de video.
Pluimveehouder, akkerbouwer en verpakker in één
Sander Verbeek groeide op tussen de eieren. Hij nam de eierhandel en het pakstation over van zijn ouders, die het bedrijf op hun beurt van hun ouders hadden overgenomen. Een paar jaar geleden besloot Sander om zich volledig te richten op biologische en biodynamische producten.
Sander Verbeek en Henk van Oers
"Mijn ouders werkten met zowel gangbare als biologische eieren en hadden regelmatig contact met Wim Vredevoogd van het biodynamische bedrijf De Grote Kamp", vertelt Sander. "Die samenwerking beviel zo goed dat Wim me vroeg of ik interesse had om zijn bedrijf over te nemen. Toen Wim met pensioen ging, zag hij in ons een geschikte opvolger. Dankzij hem kreeg ik meer inzicht in de samenhang tussen de kip, de bodem, lokale voerteelt en biodiversiteit. Na verloop van tijd begon het bij mij te kriebelen: ik wilde biodynamisch boer worden. Zo kon ik onze afnemers en consumenten laten zien wat biodynamisch boeren écht inhoudt. Twee jaar geleden kreeg ik de kans om een pluimveebedrijf met akkerbouwgrond te pachten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken."
Een goed leven voor hennen én hanen
"Begin dit jaar hebben we 2.500 inheemse bomen en struiken aangeplant in de uitlopen. De kippen genieten ervan om ertussen te scharrelen en zandbaden te nemen. Zo kunnen ze zichzelf verzorgen in hun natuurlijke omgeving. Wat ik het mooiste vind aan biodynamisch boeren is de gesloten kringloop. We verbouwen zelf granen en maïs voor de kippen, en hun mest gebruiken we weer als natuurlijke bemesting voor het land. De kippen geven ons heerlijke eieren, maar ook vlees wanneer ze geen eieren meer leggen. We proberen elke stroom optimaal te benutten. Dankzij de goede samenwerking in de keten, waar Henk ook bij betrokken is, hebben we bovendien een oplossing gevonden voor de mannelijke eendagskuikens. In plaats van ze te doden, worden ze nu grootgebracht op een biologische boerderij. Ze groeien op tot vleeshanen, zodat er geen verspilling meer is."
Vlees van reststromen
Voor Henk, al bijna 45 jaar actief in het biologische slagersvak, is er niks mooier dan het opwaarderen van reststromen. "Voor onze kipproducten gebruik ik uitsluitend biologische leghennen en hanen. Er komt geen vleeskip aan te pas. Vroeger werden deze kippen vaak soepkippen genoemd, maar je kunt er ook prima kipfilet en rookworst van maken. Het vlees is iets donkerder van kleur omdat deze dieren, zoals bij Sander, veel buiten hebben gelopen. De kippen lopen er hier mooi bij, volledig in hun natuurlijke omgeving. Dierlijke eiwitten uit zo'n duurzame keten kun je dus met een gerust hart eten."
Klik hier om de video te bekijken.
Voor meer informatie:
Sander Verbeek
GroenGilde
Zadelmakerstraat 11
5405 BR Uden
0413 255355
[email protected]
www.groengilde.com
Henk van Oers
St. Hendrick
De Hootkamp 6
5321 JT Hedel
073 5995683
[email protected]
www.sthendrick.nl