Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-melkveehouder Piet Jan Thibaudier:

"Er wordt nu een veel groter beroep gedaan op mijn vakmanschap en ondernemerschap"

In de Brekkenpolder, ten noordwesten van Lemmer, runt melkveehouder Piet Jan Thibaudier met hulp van zijn vader en een vaste melker een biologisch melkveebedrijf. In 2023 begonnen zij met de omschakeling naar biologisch en dit jaar nam Piet Jan het bedrijf over van zijn ouders.

"Pake en Beppe begonnen op deze plek in 1967 met meer kinderen dan koeien", grapt Piet Jan. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar 180 melkkoeien met 100 stuks jongvee en 105 ha grasland in de directe omgeving in beheer. "Alles is met de sleepslang te bemesten", aldus Piet Jan. De mest die hij over heeft, gaat naar twee akkerbouwers in de buurt. Hij overweegt om in de toekomst (ruw)voer bij hen af te nemen. "Nu doe ik dat nog via de handel. Dat maakt me wat flexibeler qua hoeveelheid en kwaliteit."

Foto: Reudink

Terug naar de basis
Opvallend genoeg werd de omschakeling naar biologisch voorafgegaan door een sterke intensivering van de bedrijfsvoering. Piet Jan legt uit: "In 2016 konden we het bedrijf van de buurman erbij kopen. Een eenmalige kans, zwaar in de financiering en dus ging de focus op hard melken. Maar het enige wat ik zag groeien was de stapel met rekeningen en het risico op mijn bordje. En dan komt er een moment waarop je je gaat afvragen wat je nu echt wilt."

Terug naar de basis was het antwoord. Toen dat voor Piet Jan eenmaal helder was, liet hij er geen gras over groeien. "Ik heb toen, in 2018, met de botte bijl alles versimpeld. Alle adviseurs eruit, mengwagen eruit, in de kosten snijden en gaan weiden. Vers gras voeren was altijd al onze sterke kant. En dat bleek nog steeds zo. In de EDF studiegroep vloog ons bedrijfsresultaat in één jaar tijd omhoog naar de beste 25% van de groep."

Laatste duwtje
Het aanstaande wegvallen van de derogatie en gesprekken met biologische melkveehouders gaven Piet Jan het laatste duwtje. "Eigenlijk was omschakelen naar bio een logische vervolgstap", constateert Piet Jan. "De bedrijfsvoering, met veel vers gras en lage kosten, lag al veel dichter bij bio. Daarom heb ik de grond al in mei 2023 aangemeld bij Skal, nog voordat de melkafzet geregeld was." In het najaar van 2023 bleek de eigen melkfabriek ruimte te hebben voor biologische melk en is Piet Jan, samen met zijn vader, direct ingestapt.

Omschakelen is een heel proces
"Toch is omschakelen geen 1-2-3'tje; jij en je bedrijf moeten er wel klaar voor zijn", aldus Piet Jan. "Dat geldt vooral voor de bodem en het bodemleven. Ook je eigen mindset moet naar biologisch groeien. Dat heeft allemaal tijd nodig."

Het meest uitdagende aan de omschakeling vond Piet Jan toch wel het niet meer preventief droog mogen zetten. "Die verzekeringspremie moet je opgeven om onder de maximale dierdagdosering te komen. Het is best lastig om de kennis daarover te vinden. Gelukkig denkt mijn dierenarts met mij mee. Ook de specialisten van Reudink hebben mij goed geholpen, bijvoorbeeld met het vertalen van de regeltjes naar de praktijk. Ze weten wat kan en niet kan. Ook in het voer."

Piet Jan is blij dat hij de stap heeft gezet. "Er wordt nu een veel groter beroep gedaan op mijn vakmanschap en ondernemerschap en dat vind ik echt leuk. Handelen en onderhandelen op de markt deed ik eerder nooit, en nu wel."

Kruiden, klaver en weidevogels
Zoals Piet Jan al aangaf, is de bodem heel belangrijk en die krijgt dan ook veel aandacht. Zo gebruikt hij heel gericht klaver en kruiden. "Ik heb geen doorsnee grond. Daarom ben ik nu aan het kijken welke kruiden het beste passen. Waar nodig wil ik eigenlijk ieder jaar 10 procent (her)inzaaien. Puur voor de ruwvoerkwaliteit. Want dat moet de basis zijn."

Weidevogelbeheer wordt al sinds jaar en dag op het bedrijf toegepast. "Nu ik kruiden en klaver gebruik, zie ik behalve meer vogels en insecten ook veel meer reeën op mijn grond. Dat betekent dat het de goede kant opgaat en dat geeft veel voldoening", vertelt Piet Jan. "Ook de mineralengehalten in de melk zijn toegenomen. Wel vraagt het in stand houden van kruiden op blijvend grasland extra aandacht."

Bio-boeren denken positief
Piet Jan voelt zich inmiddels helemaal thuis in de biologische sector. "Bio-boeren denken positief. Ze proberen regels om te zetten in kansen. Op de Biobeurs hoorde ik niemand klagen over fosfaat, stikstof of uitkoopregelingen. Dat vond ik wel verfrissend", vertelt hij. "Ik heb ook de indruk dat de mensen elkaar meer gunnen en graag nieuwe dingen uitproberen." Dat laatste past Piet Jan wel, die op zijn eigen bedrijf verschillende soorten proeven heeft lopen. "Ik wil graag kansen zien en haalbare oplossingen zoeken. Ik wil niet afhankelijk zijn van subsidies."

Voor meer informatie:
Piet Jan Thibaudier
Melkveebedrijf Thibaudier
Kooiweg 8
8531 PV Lemmer
0514 531773

Reudink B.V.
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
[email protected]
www.reudink-bio.eu

Bron: Reudink

Publicatiedatum: