Tholen - Het comité 'Verknal de Kollumerwaard niet' strijdt sinds een aantal maanden tegen de uitbreidingsplannen van Defensie om in de Kollumerwaard munitieopslag en springstoffenterreinen te realiseren. Jan Willem Bakker, bio-landbouwer in de Kollummerwaard is een van de voormannen van het comité. Hij verbaast zich erover dat de provincie Friesland de deur wagenwijd voor Defensie heeft opengezet. Want, zo stelt Jan Willem, de Kollumerwaard is de laatste polder die in Nederland is drooggelegd. De grond is egaal en uiterst vruchtbaar. In de polder bevinden zich proefboerderijen en wordt er op grote schaal geëxperimenteerd met nieuwe landbouwtechnieken.
Jan Willem: "Toekomstgerichte landbouw vindt hier plaats. Als Defensie haar gebieden hier gaan uitbreiden komt de toekomst gerichte landbouw onder druk te staan. En dat heeft weer negatieve consequenties voor de voedselzekerheid op langere termijn." Een aantal jaar geleden was dit gebied nog een krimpgebied als gevolg van onder andere de sanering van de visserij. Vervangende economisch waarden werden gezocht en gerealiseerd binnen de toeristische sector. "Als die terreinen er komen, zal de toeristische aantrekkelijkheid afnemen en dreigen we dus weer een krimpgebied te worden, en zijn we terug bij af. Niets doen is dus geen optie. We moeten strijden tegen deze plannen."
Defensiebeleid
Defensie heeft meer ruimte nodig om Nederland veilig te houden. Dit is volgens Defensie noodzakelijk omdat de veiligheidssituatie in de wereld verandert. De Nederlandse krijgsmacht richt zich meer op het beschermen van het eigen grondgebied en dat van NAVO-bondgenoten. Voor deze taak wil Defensie niet alleen meer militairen en materieel inzetten, maar wil daarbij ook een uitbreiding van ruimte in Nederland. Bijvoorbeeld voor kazernes, opslagplaatsen, laagvlieggebieden en oefenterreinen.
Acties worden er gevoerd om uitbreiding defensiegebieden tegen te gaan
Geschikte ruimte onderzocht
Het ingenieursbureau ANTEA group voert een Plan- milieueffectrapportage (PlanMER) uit. Dat is een onderzoek om te bepalen wat de beste plek of manier is om te bouwen, oefenen of vliegen. Denk aan bijvoorbeeld aan de invloed van een nieuwe munitieopslag of meer vlieguren voor helikopters op de omgeving, natuur, het milieu en geluid.
De uitkomsten van dit onderzoek gebruikt het kabinet om de meest geschikte locaties voor de verschillende ruimtebehoeften vast te stellen (voorkeursalternatieven). Dat gebeurt in het ontwerp Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie.
Jan Willem: "Ja een prima initiatief, maar in oktober zijn we naar een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente en provincie in Leeuwarden geweest. We werden onder andere geïnformeerd over de MER-procedure. Kort na de bijeenkomst hebben we schriftelijke vragen ingediend aangaande de onderzoeksmethode. We hebben er nog niets van en over gehoord. We weten niet of onze vragen zijn behandeld en wat de status is van de antwoorden; worden ze wel of niet meegenomen in het onderzoek."
Een belangrijk aspect binnen het onderzoek is de verantwoordelijkheidspositie van Defensie en de Nam. Want, mocht er schade ontstaan aan gebouwen en aan het land als gevolg van defensieoefeningen wie is dan verantwoordelijk? Het comité is bang dat Defensie naar de Nam zal wijzen omdat zij in het gebied nog steeds naar gas boren, of dat de NAM naar Defensie zal wijzen omdat zij daar oefenen. "We hopen dat dit aspect door het kabinet goed zal worden geborgd, want we weten hoe er met verantwoordelijkheden is geschoven ten tijde van de aardbevingscrisis als gevolg van de gaswinningen."
Steun gezocht en gekregen
Inmiddels heeft het comité 'Verknal de Kollumerwaard niet' acties gevoerd en veel steun ontvangen van onder andere de bewoners, bedrijven en landbouwsectoren. Aangezien er in de Kollumerwaard een groot internationaal project wordt gerealiseerd op het gebied van organische plantontwikkeling - 'Planty Organic' -, hebben universiteiten over de hele wereld bezwaarschriften ingediend. Jan Willem: "De aandacht is groot omdat de belangen zo groot zijn, de consequenties voor de uitbreiding van opslag- en springstoffenterreinen raken veel sectoren in een omgeving die juist op zo veel terreinen bezig is zich goed en duurzaam te ontwikkelen. Er bestaat de mogelijkheid een petitie te tekenen. We hopen dat nog meer mensen deze zullen ondertekenen."
Voor meer informatie:
Jan Willem Bakker
Comité 'Verknal de Kollumerwaard niet'
06 30419774
[email protected]