Tholen - Afgelopen vrijdag 20 december, jongstleden hebben Eric en Karin Lamers van melkveehouderij de Schutkooi in Brabant, de Agrifoodpluim van de provincie Noord-Brabant ontvangen. Eric en Karin Lamers krijgen van de provincie deze prijs voor de pionierende manier waarop ze al 25 jaar mens, natuur en zorg met elkaar op een biologische, natuurinclusieve wijze weten te verbinden.
Eric en Karin: "Bedankt, iedereen die dit mede mogelijk hebben gemaakt"
Eric: "Nadat we te horen hadden gekregen genomineerd te zijn voor deze mooie en eervolle prijs, gingen we aan de slag met de voorbereidingen. Want deze pluim wilden we graag delen met hen die de Schutkooi een warm hart toe dragen. Het was prachtig om te zien dat er vele zijn die zich voor ons inzetten."
Pionieren
Volgend jaar viert Eric zijn 25-jarig jubileum als biologische boer. Hij vindt zichzelf een pionier waardoor niet iedereen zijn aanpak begreep. Eric: "Ik vond destijds al dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Op 100 hectare grond melk ik minder melk dan sommige boeren met veel minder grond, maar de vraag die op lange termijn veel belangrijker is hoeveel overheidsgrond hebben we over vijf jaar nog?" Het feit dat kwaliteit op lange termijn belangrijker is dan het kortetermijngewin dringt gelukkig ook door bij terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Later volgden, volgens Eric, de provincie en gemeenten. "En straks vragen ook grote beleggingsmaatschappijen hoe duurzaam je eigenlijk bent als bedrijf." Eric en Karin blijven pionieren. Ze hebben een vogel akker ingericht "Daar hebben we een strook gezaaid met lekker grasklaver en laten we diverse stroken met bloemen staan. Heel veel dieren vinden daar beschutting én lekker eten. Voor ons is dat het waardevolste agrarisch stuurelement dat we hier hebben."
In samenhang
Eric en Karin verbinden de mens, natuur en de zorg met elkaar. Zij geven een voorbeeld van mensen die komen logeren; die treffen bij hun beddengoed en kaartje aan met de boodschap dat de was wordt verzorgd door deelnemers aan de dagbesteding. Diezelfde deelnemers maken blijkbaar ook de koekjes voor de horeca, maaien de vlinderroute, halen takken uit de wei en knotten de wilgen. "Geen enkelvoudige op korte termijn gerichte concepten maar een meervoudige aanpak, zodat alles in samenhang met elkaar is. Dat zorgt er voor zorgt dat er maatschappelijke meerwaarde wordt gerealiseerd, daar staan we voor, ook in 2025."
Meer informatie:
Eric en Karin Lamers
De Schutkooi
Veerweg 3
5827 AD Vortum-Mullem
06 12399038
[email protected]
www.schtukooi.nl