Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappelijk onderzoek blijft de basis voor succesvolle omschakeling

"Eerst de wetenschap, dan de boeren"

Tholen - Dr. Jürgen Fritz, als assistent verbonden aan de faculteit Ecologische Agrarische Wetenschappen aan de Universiteit Kassel, presenteerde recentelijk, tijdens het Demeter congres de resultaten van een langjarig fundamenteel onderzoek naar de werking van preparaten in de biodynamische landbouw. Een veel besproken onderwerp dat veel positieve reacties kreeg. Toch waren er ook wat kritische noten, met name over het feit dat het onderzoek toch niet allesomvattend zou zijn. In het onderzoek zouden namelijk niet alle variabelen zijn meegenomen, zoals bijvoorbeeld de kosmische werking en de daaraan gerelateerde effecten op de kwaliteit van de landbouwgrond. Daarbij doemen zich de vragen aan de wetenschappelijke horizon op hoe de resultaten uit het onderzoek worden toegepast en welke aanvullende onderzoeken er nodig zijn om de totale landbouw te overtuigen van de noodzakelijke omschakelingen en de voordelen van biodynamische landbouw. En op welke wijze de onderzoeken moeten worden bekostigd.

Jürgen Fritz bezig met praktisch onderzoek op een van de onderzoekssites

Validiteit onderzoek
Met betrekking tot eerste punt, de validiteit van het onderzoek is Jürgen kritisch: "We hebben juist een fundamenteel vergelijkend onderzoek gedaan en ons gefocust op de effecten op de bodemkwaliteit door toepassing van preparaten. Hoe zouden we de kosmische werking moeten meten, en als we dat al zouden kunnen is het nog maar de vraag hoe we het mogelijke effect op de bodemkwaliteit moeten bepalen en over hoeveel jaar die effecten zich manifesteren, nee, dit onderzoek over een zo'n lange periode is juist uiterst valide."

Zoals bij elk wetenschappelijk onderzoek is het van belang te bepalen hoe de uitkomsten moeten worden toegepast. "In dit geval is dat niet anders. De resultaten zijn in veel wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. In samenspraak met onder andere Demeter gaan we ons in Europa inspannen deze te vertalen naar praktisch tips voor de biodynamische landbouwers."

Stress Tolerantie
Door de invloeden van de klimaatveranderingen die zich steeds meer in extremen manifesteren neemt het risico op schade aan de planten en de gewassen toe. Daardoor is het van belang dat de opname capaciteit van water door de bodem wordt gestimuleerd. Er is blijkbaar een reductie te constateren van de opname capaciteit. Jürgen: "Dit kan een structureel probleem worden, vandaar dat we vanuit het microbioom onderzoek gelukkig hebben geconcludeerd dat door toepassing van preparaten en gezonde mest de bodemkwaliteit verbeterd, die daardoor in staat is regenwater langer en beter te kunnen vasthouden. De wortels kunnen water opnemen waardoor de tolerantie tegen de extremen toeneemt."

Voortzetting onderzoeken
Het derde aspect is de noodzaak het onderzoek voort te zetten. Er is volgens Jürgen een sterke basis ontstaan door dit onderzoek, maar dat betekent niet dat het voldoende is. Hij streeft naar een vergaande gedetailleerde focus op deelgebieden van bodemsoorten. Daardoor kunnen op microniveau de preparaten nog effectiever worden toegepast. In 2025 worden daarom de testen geïntensiveerd. Dit proces zal in eerste instantie drie jaar voortduren. Op basis van de dan vergaarde onderzoeksresultaten kunnen aanpassingen in de onderzoeksmethode worden doorgevoerd.

Bekostiging onderzoeken
De laatste maanden is een versnelling van de trend te signaleren; meer aandacht voor regeneratieve landbouw. Het gevolg is dat er steeds meer organisaties zijn die zich gaan richten op de regeneratieve landbouw. "De kwalificatie regeneratief is niet wetenschappelijk gedefinieerd. Het is veel meer een allesomvattende term voor landbouwsystemen die niet traditioneel zijn. Het risico kan ontstaan dat persoonlijke opvattingen van mensen die belangen hebben vanuit aanpalende sectoren er een eigen invulling aan geven om daarmee een beroep te kunnen doen op de enorme subsidiestromen die er vanuit Europa voor zijn vrijgemaakt. We zullen ons dus ook moeten gaan beraden hoe we daar op in kunnen spelen."

Prioriteit
Het allerbelangrijkste voor Jürgen is dat de onderzoeken een bijdrage moeten blijven leveren aan de doelstelling, traditionele boeren te motiveren om te schakelen naar biodynamische landbouw. Dit kan volgens hem alleen maar als: "We goed wetenschappelijk onderzoek blijven doen en dan naar de boeren gaan om hen te helpen de resultaten te implementeren."

Voor meer informatie:
Dr.Jürgen Fritz
Universiteit Kassel
Mönchestrasse 19
341 25 Kassel
+49 5618040
www.uni-kassel.de