Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cacaovolgsysteem in plaats van greenwashing bij iChoc

"Wij nemen vrijwillig het voortouw en creëren maximale transparantie voor onze klanten"

Nieuwe wetten die ontworpen zijn om toeleveringsketens te monitoren, zetten de voedingsindustrie onder druk. Maar niet voor de biologische chocoladeproducent EcoFinia. Dankzij digitale innovaties kunnen de chocoladerepen van het merk iChoc nu worden getraceerd tot aan de individuele cacaoboer.

Met één klik op de interactieve wereldkaart verschijnt het gezicht van Juan De la Rosa op het scherm. Deze boer uit de Dominicaanse Republiek verbouwt cacao voor EcoFinia uit Bochum (Duitsland) en zijn bonen worden gebruikt in repen van iChoc. De QR-code op de verpakking van de chocoladereep kan worden gebruikt om de gehele cacaotoeleveringsketen online te traceren. Dit is geen marketingtruc - het wordt nauwkeurig opgenomen, gedocumenteerd en vervolgens gevisualiseerd met behulp van honderden stukken data.

Gerrit Wiezoreck op bezoek bij een cacaoboer

De cacao van het merk iChoc is biologisch, Fairtrade-gecertificeerd en veganistisch. Maar voor EcoFinia ging dit niet ver genoeg. "Wij nemen vrijwillig het voortouw en creëren maximale transparantie voor onze klanten", zegt algemeen directeur Gerrit Wiezoreck. Hij noemt het principe 'farmer-to-bar' en dit niveau van traceerbaarheid is uniek in de industrie. "Het is uiterst moeilijk om grondstoffen zoals cacao te traceren vanwege de gedecentraliseerde structuur van de toeleveringsketen, met de vele kleine boerderijen, en vervolgens de complexe fermentatie- en droogprocessen."

Intelligent volgsysteem
Normaal gesproken worden cacaobonen van verschillende coöperaties gemengd en vervolgens in verschillende fabrieken verwerkt. Een enkele coöperatie omvat vaak duizenden cacaoboerderijen. Maar niet bij iChoc: hier kan de cacao worden getraceerd terug naar het individuele inzamelcentrum, dat wordt bevoorraad door ongeveer 30 onafhankelijke boeren. "Om eventuele leveringsproblemen van individuele leveranciers op te vangen, betrekken we de cacao voor een batch altijd uit een pool van 240 boeren - de zogenaamde iChoc-route", legt Gerrit uit.

EcoFinia heeft meer dan een jaar gewerkt aan het innovatieve volgsysteem - van het initiële idee tijdens een van Wiezorecks reizen naar de Dominicaanse Republiek, tot de ontwikkeling met hulp van de interne IT-afdeling en externe experts. Zijn ervaring als voormalig Hoofd Data & AI Strategie en Transformatie bij E.ON Digital Technologies kwam goed van pas: "Ik wist welke software en databases nodig waren, maar het koppelen van de gegevens uit het land van herkomst met de productie in onze fabriek in Herford was een uitdaging."

Ook op de verpakking van de nieuwste iChoc-reep is de QR-code te vinden

De hoogste standaard in Fairtrade
'Identity preservation' is de naam hiervan, wat de hoogste standaard in Fairtrade vertegenwoordigt. De logistieke inspanning is enorm, aangezien de individuele producten fysiek gescheiden moeten blijven gedurende de gehele waardeketen. Het is bedoeld om zowel klanten als de cacaoboeren zelf ten goede te komen. "Elke keer dat een klant hun chocoladereep traceert op de iChoc-website, wordt er een donatie gedaan aan een project dat door de lokale gemeenschappen zelf is gekozen", zegt Gerrit. Het eerste project betreft een aquaduct in een van de landbouwregio's langs de iChoc-route. Het doel is om tot 20.000 euro per jaar op te halen. Klanten kunnen de website bezoeken om meer te weten te komen over de laatste vorderingen en over nieuwe projecten die op stapel staan.

De algemeen directeur van EcoFinia gelooft dat andere chocoladefabrikanten dit voorbeeld zouden moeten volgen: "Wettelijke vereisten, zoals die momenteel worden opgelegd door de Wet op de Toeleveringsketen en de Ontbossingsverordening, zullen blijven toenemen, net als de vraag van klanten naar 'schone' producten. Precieze tracking is de enige manier om kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting in de cacaoteelt betrouwbaar uit te sluiten."

Voor meer informatie:
EcoFinia GmbH
Diebrocker Str. 17
D-32051 Herford, Duitsland
Tel.: +49 (0)234 54449360
[email protected]
www.ichoc.de

Publicatiedatum: