Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Staatssecretatis Rummenie informeert Tweede Kamer over evaluatieonderzoek tarievenstructuur

"De hoogte van de Skal-tarieven is niet onredelijk"

Staatssecretaris Rummenie (LVVN) informeert de Tweede Kamer in een Kamerbrief over de evaluatie van de tarievenstructuur van Skal-certificering en over mogelijke alternatieven voor kleine bedrijven en import. In 2023 heeft Wageningen Economic Research (WEcR) de tarievenstructuur van Skal geƫvalueerd en gekeken naar mogelijke alternatieven voor kleine bedrijven en import. Dit evaluatieonderzoek komt voort uit het actieplan 'Groei van biologische productie en consumptie'. Rummenie informeert in de brief onder meer over de bestaande tariefsystematiek en de tarieven voor kleine biologische bedrijven informeren. Over de importtarieven volgt later nog aparte informatie.

WEcR constateert dat de huidige tariefstructuur van Skal vergelijkbaar is met certificerende organisaties in andere landen, evenals met andere toezichthouders en private certificerende instellingen in Nederland. Ook de hoogte van de tarieven is vergelijkbaar. "Ik concludeer hieruit dat de hoogte van de tarieven van Skal niet onredelijk is en verder in lijn met het kabinetsbeleid dat is opgenomen in het rapport 'Maat houden' uit 20142. Dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige sectoren de hoogte van de kostendekkende tarieven wel als aanzienlijk kunnen ervaren."

Op de vraag hoe een staffel van de tarieven er (hypothetisch) uit zou kunnen zien, concludeert hij dat het (momenteel) nog niet opportuun is om het stelsel radicaal anders in te laten richten, vanwege de disproportionele uitvoeringslasten en administratieve lasten voor de (met name kleine) ondernemer.

Categorie klein bio-bedrijf naar 80.000 euro
Ook gaat hij in op de vraag welke mogelijkheden er zijn om de kosten voor kleine bio-bedrijven te beperken. In samenspraak met Skal is besloten om met ingang van januari 2025 de definitie van de categorie 'klein bio-bedrijf' aan te passen naar een jaarlijkse omzet van 80.000 euro (dit is nu 50.000 euro). De overige criteria blijven ongewijzigd. "Deze aanpassing is verenigbaar met het kabinetsstandpunt 'Maat houden' uit (2014. De financiƫle
draagkracht van kleinere ondernemers is vaak beperkter. Hierdoor is onbeperkte doorberekening van de kosten voor toezicht niet gerechtvaardigd." Ook de kleine biologische siertelers hebben baat bij de maatregel om kleine bio-bedrijven te ontzien in de Skal-tarieven.

Klik hier voor de Kamerbrief en het rapport rond de evaluatie ('Mogelijke alternatieven voor een Skal-tariefsysteem voor kleine biologische bedrijven en importcontroles') is hier te vinden.

Publicatiedatum: