Tholen - Het nieuwe systeem van compliance vereist dat de eisen voor boeren en verwerkers in derde landen precies hetzelfde zijn als die voor boeren en verwerkers in de EU. Dit betekent dat de werkwijze van controleorganisaties in derde landen wordt geharmoniseerd en gelijk wordt aan die van controleorganisaties in de EU. Controleorganisaties die bedrijven in derde landen willen certificeren, moeten voor 1 januari 2025 door de Europese Commissie zijn erkend voor compliance. Er is sprake van een overgangsperiode tot en met medio oktober 2025.
Foto: Nazrul Islam | Dreamstime.com
De wijziging draagt bij aan duidelijke regels voor bedrijven en controleorganisaties die actief zijn in derde landen en zal bijdragen aan de betrouwbaarheid van biologische producten. Consumenten verwachten dat geïmporteerde biologische producten aan dezelfde strenge normen voldoen als die van de Unie.
Harmonisatie
De harmonisatie van de regels voor derde landen aan de Europese normen kan consequenties hebben. Manuel Hutten Kwaliteitsmanager van importeur Eosta uit Waddinxveen: "Wij werken met vaste leveranciers die we goed begeleiden, zowel op afstand als op de locaties. Wij weten precies wanneer de certificaten aflopen. Waardoor we pro-actief de leveranciers op de consequenties kunnen wijzen."
De nieuwe regels brengen zowel voordelen als uitdagingen met zich mee voor de biologische sector. Dankzij lobby is de groepslimiet verhoogd naar 2000 leden, wat veel kleine producenten de mogelijkheid geeft om gecertificeerd te blijven zonder zich op te splitsen in kleinere groepen en extra kosten te maken. Manuel: "Dat is inderdaad een voordeel, maar er is ook een risico dat, voor boeren met grotere landoppervlakken of voor groepen die de 2000 ledenlimiet overschrijden, de certificeringskosten hoog oplopen waardoor hun positie in de biologische sector onder druk komt te staan."
Uitvoerbaarheid
Vanuit juridisch perspectief kan er ook enige twijfel gaan ontstaan over de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels. De vraag kan namelijk worden opgeworpen, welke situatie er optreedt indien de boeren in de derde landen hun certificering wel voor 15 oktober 2025 op orde hebben, maar de controlerende instantie nog niet. In dat geval kan de volgende situatie gaan ontstaan: "Dat zou kunnen betekenen dat een product dat in de aard biologisch is, maar niet als zodanig mag worden geïmporteerd. Dan zullen veel producten aan de EU-buitengrens worden 'afgekeurd' als biologisch; wat gevolgen kan hebben voor de afzet van de producten van de boeren, en verkrijgbaarheid en/of prijs van biologische producten op de EU-markt," zegt Silvia Gawronski, Advocaat Food en Consumer Goods bij Van Traa Advocaten. Een waarneming die mogelijk nader onderzoek vereist.
Overgangsperiode
De certificaten van een marktdeelnemer in een derde land, afgegeven onder het oude equivalentiesysteem, zijn geldig tot en met uiterlijk 15 oktober 2025, op voorwaarde dat de controleorganisatie per 1 januari 2025 is erkend voor compliance en de marktdeelnemer voldoet aan Verordening (EU) 2018/848. Producten geproduceerd voor 1 januari 2025 onder het oude systeem, kunnen na deze datum nog steeds worden verkocht onder het nieuwe systeem.
Voor meer informatie:
Silvia Gawronski
Van Traa Advocaten N.V.
Minervahuis II
Meent 94
3011 JP Rotterdam
010 4137000
[email protected]
www.vantraa.nl
Manuel Hutten
Eosta
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
0180 635500
[email protected]
www.eosta.com