Vanaf 1 januari 2025 moeten bedrijven en controleorganisaties in derde landen zich volledig houden aan de EU-regels voor de biologische productiemethode. Dit betekent een overgang van het huidige systeem van 'equivalentie' naar een nieuw systeem van 'compliance'.
Equivalentie
In het huidige systeem van equivalentie werden biologische regels aangepast aan de lokale omstandigheden in derde landen. Controleorganisaties in deze landen hadden hun eigen biologische normen en werkwijzen, die door Europa werden beoordeeld en als gelijkwaardig aan het EU-systeem werden beschouwd. Echter, uit ervaringen van de Europese Commissie is gebleken dat deze normen vaak verschillen van de EU-normen en niet altijd als gelijkwaardig kunnen worden beschouwd. Bovendien ondervindt de Commissie hinder bij het toezicht op de controleorganisaties vanwege de wildgroei aan normen.
Compliance
Het nieuwe systeem van compliance vereist dat de eisen voor boeren en verwerkers in derde landen precies hetzelfde zijn als die voor boeren en verwerkers in de EU. Dit betekent dat de werkwijze van controleorganisaties in derde landen wordt geharmoniseerd en gelijk wordt aan die van controleorganisaties in de EU. Controleorganisaties die bedrijven in derde landen willen certificeren, moeten voor 1 januari 2025 door de Europese Commissie zijn erkend voor compliance.
De wijziging draagt bij aan duidelijke regels voor bedrijven en controleorganisaties die actief zijn in derde landen en zal bijdragen aan de betrouwbaarheid van biologische producten. Consumenten verwachten dat geïmporteerde biologische producten aan dezelfde strenge normen voldoen als die van de Unie.
Voor bedrijven in derde landen betekent dit dat zij alleen producten en stoffen mogen gebruiken die zijn toegelaten volgens Verordening (EU) 2021/1165. De omvang van een groep (coöperatie) mag maximaal 2000 boeren zijn en er gelden strengere eisen ten aanzien van het interne controlesysteem van de groep. Voor controleorganisaties in derde landen gelden strengere eisen ten aanzien van het toezicht op het interne controlesysteem van de groep boeren, waaronder meer inspecties en monsternames.
De certificaten van een marktdeelnemer in een derde land, afgegeven onder het oude equivalentiesysteem, zijn geldig tot en met uiterlijk 15 oktober 2025, op voorwaarde dat de controleorganisatie per 1 januari 2025 is erkend voor compliance en de marktdeelnemer voldoet aan Verordening (EU) 2018/848. Producten geproduceerd voor 1 januari 2025 onder het oude systeem, kunnen na deze datum nog steeds worden verkocht onder het nieuwe systeem.
Is de biologische exporteur afkomstig uit een land dat vermeld staat in bijlage II van Verordening(EU) 2021/2325? Dan moet de controleorganisatie van de exporteur op deze bijlage II 2021/1378 voorkomen. Als dit niet het geval is, mogen de producten niet als biologisch worden geïmporteerd.
Meer informatie
Voor meer informatie kunnen bedrijven terecht bij de FAQ van de Europese Commissie, en brancheorganisaties zoals IFOAM en EOCC, waar webinars en presentaties beschikbaar zijn.
Bron: Skal