Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinste milieuvoetafdruk bij koffiecapsule van biobased en composteerbaar plastic

Europeanen verbruikten in 2023 circa 53 miljard koffiecapsules. Die berg cups vol koffiedrab is een uitdaging voor afvalverwerkers. Omdat slechts een klein deel van deze capsules daadwerkelijk wordt gerecycled, blijft de impact op het milieu groot. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht hoe ze het beste kunnen worden verwerkt.
Ongeveer driekwart van de capsules is gemaakt van aluminium, de rest is veelal van conventioneel plastic of van composteerbaar bio-based plastic.

Foto: Martien Van Gaalen/Dreamstime.com

De Wageningse onderzoekers ontwikkelden een methode die de duurzaamheid van de capsules meetbaar maakt. Ze beoordeelden de cups op diverse indicatoren. De CO2-voetafdruk en de Material Circularity Indicator (MCI) waren daarbij de twee belangrijkste. De MCI brengt de circulariteit van een product in beeld. Op basis van alle data, rekenden de wetenschappers verschillende scenario's door, waarbij ze keken naar allerlei opties voor verwerking.

Koffiecapsules gemaakt van biobased en composteerbaar plastic bij het gft-afval doen blijkt de beste keuze. Ze zijn meer circulair met een relatief lage CO2-impact. Het maken van de biobased capsules heeft een lage klimaatimpact vanwege het gebruik van hernieuwbare bronnen en relatief weinig energie. Ook de koffie die nog in de capsule zit, kan volledig mee in dat proces. Composteerbare, biobased plastic capsules mogen op dit moment echter nog niet bij het gft.

Aluminium cups staan in het onderzoek op de tweede plaats, maar alleen als ze apart ingezameld worden. Dat levert het hoogste rendement en de beste kwaliteit gerecycled aluminium. Inzameling heeft als extra voordeel dat de koffieprut uit aluminium cups ook hergebruikt kan worden. Het is echter moeilijk om consumenten te motiveren om producten naar een inzamelingspunt te brengen. Daarnaast is aluminium vervuilend om te winnen en energie-intensief om te produceren. Conventioneel plastic scoorde het minst in het onderzoek. Het wordt gemaakt van fossiele grondstoffen en de sortering en recycling van deze plastic capsules is moeilijk.

Bron: Wageningen World

Publicatiedatum: