Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gunther De Vadder, BelOrta:

"Exportmarkt voor bio-peren moet nog losbarsten"

Tholen - De exportmarkt voor de Belgische bio-peren moet nog losbarsten. "Peren verkopen vooralsnog iets minder dan vorig jaar, maar dat komt omdat toen de vraag veel vroeger is opgekomen. We zullen dit jaar ongeveer half januari richting Zwitserland gaan rijden, waar we vorig jaar rond deze tijd al mee begonnen waren", vertelt Gunther De Vadder, verantwoordelijke bio bij BelOrta.

"Het is een beetje een golfbeweging momenteel", gaat hij verder. "Vorige week heb ik alle cijfers nagetrokken binnen het biologische hardfruit en we zaten precies op schema ten opzichte van vorig jaar. We hebben iets meer verkocht, maar dat heeft ook te maken met dat de oogst iets vroeger was dit jaar. Het seizoen verloopt eigenlijk vrij vergelijkbaar. Alleen de peren verkopen dus iets minder vooralsnog. Dat komt met name, omdat de exportmarkten, zoals Zwitserland, nog eigen lokaal product hebben."

"In Frankrijk zien we eigenlijk eenzelfde verhaal. Dat zal ongeveer de tweede week van januari beginnen te lopen. Het Verenigd Koninkrijk doen we wel al relatief veel. Dat is nu in de laatste vier weken verdubbeld in volume per week. Scandinavisch komt mondjesmaat wat op de markt, maar ik denk dat daar Polen nog wat in de weg zit met goedkopere peren. Daarnaast merk ik dat ook vanuit Nederland nog Poolse peren naar het VK gaan. Geen grote volumes, maar het is me altijd een raadsel hoe ze deze goedkoop aan kunnen bieden. Polen had een slechte oogst, maar zitten met lage prijzen."

Communicatie
Waar de handelaar voor de pluk nog licht vreesde om de aansluiting tot het overzeese product niet helemaal te halen, lijkt dat nu wel te gaan lukken. "De oogst was tussen de 25 en 30 procent minder dan een 'normaal jaar', maar doordat de export wat later is, verwacht ik wel door te kunnen gaan tot het overzeese bio-aanbod hier op de markt komt."

Over de prijs is Gunther ook tevreden. "Kwalitatief is het wat minder. Daar moeten we eerlijk over zijn. Het was een zeer uitdagend groeiseizoen, maar klanten zijn daar grotendeels wel in meegegaan qua acceptatie. Europa breed had bijna iedereen hetzelfde probleem, dus er zijn esthetisch gezien ook geen betere appels of peren. Het rare dit jaar is dan dat je, ondanks de mindere kwaliteit, de prijs wat probeert te liften vanwege de lagere volumes. Dat dit gelukt is met esthetisch minder goed fruit is toch een contradictie, maar ik denk dat het komt omdat er goed gecommuniceerd is. Van binnen smaken ze niet anders, maar er is wat schilschade, verruwing, en dat heeft men geaccepteerd. Die rek is natuurlijk niet eindig, maar men weet wat ze kunnen verwachten."

Bijna iedereen mee in het verhaal van grotere kalibers appelen
Bij de biologische appels moest er vooral geaccepteerd worden dat er grotere maten zouden zijn. "Deze zijn voor ons puur op binnenland gericht, maar dat verkoopt eigenlijk zeer goed. Met Topaz verwachten we tot begin januari door te gaan, wat heel vroeg is. Normaal gesproken trekken we die cellen pas in januari open, maar de Elstar is snel gegaan. Deze hadden esthetisch weinig problemen, omdat ze schurftresistent zijn. Zo hebben we nog een aantal variƫteiten, zoals de Santana, die er snel doorheen gegaan zijn. We zitten nu in Jonagold en we verwachten hier toch relatief makkelijk mee door te gaan tot week 16 of 17, waarna Natyra, die ook schurftresistent is, hier mooi op aan kan sluiten. Ik verwacht dus dat we mooi het seizoen door zullen komen."

"Maar we werken dus wel met zeer grote kalibers", legt Gunther uit. "De hoofdmaat is toch van 80 tot 95. Dat is niet anders dan in het conventionele. Daardoor heeft bijna iedereen de verpakking hierop aangepast en zijn ze meegegaan in het verhaal. Een enkeling bleef halsstarrig aan de maten 70/75 vasthouden, wat maar 13 procent van de sortering was. Dat zal dus op een gegeven moment uitgeput zijn. De rest kan prima doorwerken. Ook hier was goede communicatie wel belangrijk, zodat men de verpakking erop aan kon passen en dat heeft geholpen. Bovendien hebben ze er ook nog voordeel uit, omdat de grotere maten goedkoper zijn."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgiƫ
Tel.: +32 155 655 291
[email protected]
www.belorta.be