Juli 2024. Een groep van biologische siertelers verlaat de kwekerij en vertrekt naar Den Haag. Ze gaan in gesprek met Kamerleden en bieden maar liefst drie ministers hun plan aan. Hun pleidooi: de kwekers van biologische bloemen en bollen verdienen hulp van de overheid. In het huidige tuinbouwsysteem worden juist zij benadeeld, zo schrijft Natuur & Milieu. Zij zijn een van de ondersteunende organisaties.
Ze spraken met Geert op 't Hof (48), een kweker met het grootste biologische snijbloemenbedrijf van Nederland. Van de 24 hectare aan biologische snijbloemen is ruim elf hectare in zijn beheer. De zoon van Geert (22) staat al klaar om dit familiebedrijf in de Bommelerwaard op termijn over te nemen. "Dit is een bedrijf voor de toekomst."
Heel enthousiast
Waarin zit het verschil met gangbare kwekers? Geert: "Biologische kwekers gebruiken geen kunstmest en geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. En we telen in de vollegrond. Doordat we geen chemie gebruiken, doen we veel handmatig, zoals schoffelen en onkruid afbranden. Onkruid is trouwens echt de grootste bottleneck, veel meer dan schadelijke beestjes of ziektes. We hebben de bloemenranden rondom ons land heel hard nodig. Daar leven de bestuivers. Denk aan bijen en de natuurlijke bestrijders zoals het lieveheersbeestje, dat luizen uit planten eet."
Geert heeft zijn kwekerij in tien jaar volledig omgevormd tot een biologisch bedrijf: "Eerst ging de kunstmest eruit. Tot mijn verbazing zag ik daar nauwelijks negatieve effecten van. Een paar jaar erna ben ik gestopt met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ik zag de bodem erop vooruitgaan. Meer zuurstof, goede bacteriën en schimmels. En na verloop van tijd zag ik het ook aan mijn bloemen. Een langere houdbaarheid. Een betere bladkleur. En ja, dan word je enthousiast, heel enthousiast. Natuurlijk wil je graag "het goede doen". Maar je bent en blijft een bedrijf met personeel dat draaiend moet blijven. En daar moet het over gaan in deze discussie. Hoe je met biologische bloemen een gezond bedrijf kan neerzetten."
Gezonde bodem, gezonde plant
De kweker wordt gezien als pionier: "Uiteindelijk is het toch echt zo: alles wat we nodig hebben, zit gewoon in de natuur. Met een gezonde bodem krijg je een gezonde plant. Voor de planten en bloemen van Nederlandse bodem heeft de natuur alles in huis. Als iets van nature hier kan groeien, is het vele malen sterker. Bijvoorbeeld de allium, duizendschoon of margriet. Zo briljant zit de natuur in elkaar. Helaas zijn wij die inzichten de afgelopen decennia kwijtgeraakt. Nu zijn we er weer massaal naar op zoek. Een docent bodemkunde zei eens: chemie is angst, biologie is passie. Daar ben ik het helemaal mee eens."
Van biologische bloemen is bekend dat je ze meestal alleen in het voorjaar en de zomer kunt vinden. Moeten we afscheid nemen van een boeketje op tafel in de wintermaanden? Geert: "Nee, zeker niet. Als kwekers moeten we wel creatief zijn met bijvoorbeeld mooie takken, tulpen en droogbloemen. En natuurlijk vraagt het ook van de consument bewustzijn: wat wil ik in die vaas in de winter en wat is daarvoor nodig? Voor mijn bedrijf is het een mooie uitdaging om meer kwetsbare bloemen biologisch te telen. Het is nogal saai als je maar uit tien biologische bloemen kunt kiezen, dan ziet ieder boeket er hetzelfde uit. Soms lukt het ook gewoon niet met een bepaalde bloem, bijvoorbeeld door een hardnekkige schimmel. Dan gaan we door naar een volgende soort."
Realiteit
Geert neemt met zijn bedrijf bijna de helft van de biologische bloemensector in. Wat ziet hij in de rest van de sector gebeuren? "Het besef groeit dat de Nederlandse sierteelt zo niet door kan. De maatschappelijke weerstand groeit. De overheid pakt steeds meer middelen af, zo is het gevoel. En dan natuurlijk ook de rechtszaken die omwonenden aanspannen tegen telers. En wat je daar ook van vindt: het is de realiteit waar je als bedrijf mee te maken hebt. Het is voor siertelers nu ontzettend belangrijk om kennis te vergroten en te delen over de ontwikkelingen in de sector. Daar helpen wij graag aan mee. Onlangs had ik nog zo'n vijftig kwekers op mijn bedrijf."
Terug naar de overheid: waarom stond Geert deze zomer in Den Haag? "Op dit moment is nog niet eens één procent van de sector biologisch gecertificeerd. De overheid wil graag dat er meer biologische teelt komt. We willen geen gesubsidieerde sector worden, dat is voor geen enkel bedrijf gezond. Maar de overheid kan wel een aantal obstakels wegnemen. Bijvoorbeeld de kosten voor het biologische keurmerk van de overheid. Denemarken is daar veel verder in: dat compenseert biologische boeren volledig voor de certificering. En een lagere waterschapsheffing is ook logisch, want wij vervuilen het water niet. Het zou ook al helpen als de overheid zelf in ieder geval biologische bloemen inkoopt."
Bron: Natuur en Milieu