Skal houdt toezicht op verkooppunten. Hoe is dat toezicht ingericht en waar let Skal op? Astrid Menks, specialist toezicht verkooppunten, vertelt: "Ik merk dat er bij verkooppunten wel eens het beeld bestaat dat deze inspecties hetzelfde zijn ingericht als onze controles bij verwerkende bedrijven. Ter geruststelling, dit is niet het geval."
Zo mag men bijvoorbeeld biologisch brood in de winkel afbakken in dezelfde oven als het gangbare brood. Ook het snijden van biologisch brood kan op dezelfde machine als niet biologisch brood, zolang deze maar van elkaar gescheiden blijven.
Bij verwerkende bedrijven vragen ze scheiding van biologische en niet-biologische productie. Het risico op vermenging van ingrediënten is hier aanwezig. Bij een winkel waar een brood alleen afgebakken en/of gesneden wordt, is dit niet het geval.
Waarom controleert Skal deze activiteiten?
"We willen verifiëren of het systeem van de winkel voldoet. Uiteindelijk gaat het om consumentenvertrouwen en borging van de biologische status."
Dus:
- zijn de producten die zijn aangeleverd, aantoonbaar biologisch?
- worden niet-biologische producten, niet verwisseld voor biologische producten?
- wanneer er wordt verpakt/gesneden: komen de biologische producten in de juiste verpakking terecht?
- Worden de biologische producten correct aangeduid, bijvoorbeeld in het schap?
De administratie; nut en noodzaak
De inspecteurs controleren de administratie bij verkooppunten zoals dat ook bij verwerkende bedrijven gebeurt. De administratie in een verkooppunt is echter over het algemeen minder uitgebreid dan bij verwerkende bedrijven.
Bij certificeren gaat het aantoonbaarheid, hiervoor moet de administratie geraadpleegd worden. In de administratie wordt de onderbouwing gezocht voor de aankopen, de voorraden en de verkopen. De administratie is ook van belang voor de tracering en het opmaken van een handelsbalans van de biologische producten.
De inspectiethema's van verwisseling, handelsbalans tussen inkoop en verkoop en ingangscontrole zijn hetzelfde, maar de invulling ervan verschilt.
Waar let Skal nog meer op bij een winkelinspectie?
"Tijdens de inspecties in winkels heeft de inspecteur veel aandacht voor de juiste winkelaanduidingen. 'Is dat wat in de winkel aangeduid wordt als biologisch ook echt biologisch?'", legt Astrid uit. "We zien onder andere biologische aanduidingen op schappen waar geen biologische producten (meer) staan. Voor consumenten is het natuurlijk belangrijk dat, dat wat wordt aangeduid als biologisch, ook daadwerkelijk biologisch is. Dus daar zijn we scherp op."
Een ander aandachtspunt is de verkoop van onverpakte producten, bijvoorbeeld groenten en fruit. Gecertificeerde verkooppunten mogen dit onverpakt verkopen. Hierbij is van belang, dat niet-biologische producten, niet per ongeluk als biologisch worden aangeduid, zodat consumenten misleid kunnen worden.
Voor meer informatie: Skal