Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boerenorganisaties teleurgesteld, bedrijfsleven is blij

Europese Commissie sluit Mercosur-verdrag definitief af

De Europese Commissie heeft het lang verwachte handelsverdrag met de Mercosur-landen, Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia, nu definitief afgesloten, meldt de NOS. Het verdrag, waar 25 jaar aan is onderhandeld, moet de handel vergemakkelijken door onder andere het afschaffen van importheffingen en het vereenvoudigen van douaneprocedures.

Ook worden er bindende afspraken gemaakt over het tegengaan van ontbossing en het beschermen van Europese voedselproducten. Het akkoord heeft een grote economische impact, maar stuit op verzet binnen de EU, vooral van landen met een sterke agrarische sector, die zich zorgen maken over concurrentie van goedkopere Zuid-Amerikaanse producten. Het verdrag moet nog goedgekeurd worden door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. In Zuid-Amerika is het akkoord positief ontvangen, hoewel sommige landen concessies hebben gedaan om het akkoord mogelijk te maken, schrijft het medium.

"Europese landbouwgemeenschap weigert de rekening van de Mercosur-overeenkomst te betalen"
Europese boerenorganisaties keren zich, verenigd in de Europese boerenkoepel CopaCogeca, tegen het Mercosur handelsakkoord dat door Commissievoorzitter Von der Leyen is ondertekend, zo meldt LTO. "LTO is voorstander van internationale handelsverdragen, maar wél op basis van een gelijk speelveld. In dit handelsakkoord zijn geen garanties ingebouwd die ervoor zorgen dat dat gelijke speelveld er ook komt, bijv. als het gaat om dierenwelzijn, arbeids- of milieucriteria. Daarom voldoet dit handelsverdrag niet aan de eisen van LTO en boerenkoepel CopaCogeca. LTO vraagt het kabinet om in de Raad daarom tegen dit handelsverdrag te stemmen."

"De vrees van de landbouwgemeenschap is werkelijkheid geworden: vandaag hebben de Europese Commissie, namens de EU, en vertegenwoordigers van Mercosur een hernieuwd akkoord bereikt over een bilaterale handelsovereenkomst. Als deze overeenkomst ook daadwerkelijk door de lidstaten en het Europees Parlement aangenomen wordt, dan zal dit ingrijpende gevolgen hebben voor de landbouw, en voor de 450 miljoen consumenten, in Europa", aldus de organisatie in een reactie.

LTO verzet zich al jaren tegen deze 'achterhaalde en problematische overeenkomst'. "Hoewel we erkennen dat de EU handelsbetrekkingen in de huidige geopolitieke context moet verdiepen, mag dit niet tegen iedere prijs. De Europese landbouwsector blijft bijzonder kwetsbaar voor de concessies in het onevenwichtige landbouwhoofdstuk van deze overeenkomst. Gevoelige sectoren zoals rundvlees, gevogelte, suiker, ethanol en rijst lopen een groter risico op marktverzadiging en inkomensverlies door de instroom van goedkope producten uit Mercosur-landen. Deze overeenkomst zal de economische druk op veel landbouwbedrijven, die al te kampen hebben met hoge inputprijzen en moeilijke klimatologische omstandigheden, nog verder vergroten."

"Het bewijs is overweldigend: Mercosur-landen voldoen niet aan de productienormen die van de EU-landbouw worden geëist, of het nu gaat om eisen op het gebied van (het gebruik van) gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn of duurzaamheidspraktijken. Mercosur-landen hanteren ook lagere arbeids- en veiligheidsnormen, waardoor ze tegen lagere kosten kunnen produceren. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie met Europese en Nederlandse producenten."

In een reactie op de aankondiging verklaarde Copa-voorzitter Massimiliano Giansanti: "Nog voor ze haar visie op de toekomst van de landbouw heeft gepresenteerd, heeft de Europese Commissie een zeer verontrustende boodschap gestuurd aan miljoenen boeren en tuinders in heel Europa. Dit is vooral verontrustend in een fase waarbij de dialoog tussen boeren en de Europese instellingen juist versterkt diende te worden. De Europese lidstaten en de leden van het Europees Parlement moeten de voorwaarden van deze overeenkomst stevig ter discussie stellen en naar een oplossing toewerken die een eerlijke en evenwichtige aanpak garandeert en zo de Europese landbouw beschermt."

Bedrijfsleven blij met handelsakkoord Mercosur
VNO-NCW en MKB-Nederland geven in een reactie aan blij te zijn met het akkord. "Het is een goede zaak dat het de Europese Commissie na jaren van onderhandelen is gelukt om een handelsakkoord te bereiken met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay (Mercosur). Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid."

"Met het Mercosur-akkoord wordt een markt gecreëerd van 700 miljoen mensen. Er gaat een streep door meer dan 90 procent van de handelstarieven. Dat maakt de handel met Zuid-Amerikaanse landen voor Nederlandse ondernemers – en zeker ook het mkb – eenvoudiger en goedkoper, aldus ondernemersorganisaties. Dat is belangrijk voor een handelsland als het onze, dat een derde van zijn nationale inkomen in het buitenland verdient. Naast de afschaffing van tarieven bevat het verdrag ook afspraken over onder andere aanbesteding, intellectueel eigendom en duurzaamheid", zo stellen de organisaties.

Bondgenoten
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland gaat het akkoord echter om meer dan handel alleen. Het gaat ook over de veiligheid en (economische) onafhankelijkheid. "De wereld om ons heen is veranderd en grimmiger geworden, met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, China dat zich steeds vijandiger opstelt en de verkiezing van Donald Trump in die VS die onzekerheid met zich meebrengt. Het is cruciaal dat de EU goede relaties met bondgenoten zoals Zuid-Amerika heeft en we daarmee de handelsbetrekkingen aanhalen en bestendigen. Ook Draghi bevestigt in zijn recente rapport dat belang voor de positie van de EU in de wereld."

"Met het verdrag voorkomt Europa verder dat de invloed van China – nu al zeer actief in Zuid-Amerika – nog groter wordt en maakt het zich minder afhankelijk van China waar het gaat om kritieke grondstoffen. De Mercosur-landen zijn rijk aan grondstoffen die voor de EU van groot belang zijn."

Waarborgen
Mercosur moet nog worden goedgekeurd door de het Europees Parlement en de EU-lidstaten. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het Nederlandse kabinet op ermee in in te stemmen. Anders dan tegenstanders van het akkoord zien zij voldoende waarborgen om oneerlijke concurrentie door goedkopere of inferieure producten vanuit de Zuid-Amerikaanse landen te voorkomen. "Goederen die hier op de Europese markt komen, moeten gewoon aan dezelfde hoge Europese voorwaarden en standaarden voldoen. Ook worden Europese boeren bijvoorbeeld beschermd met quota die de invoer van rundvlees en pluimvee inperken.'"

Publicatiedatum: