Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SchoolFood4Change: 100% biologisch kantineproject van Dordogne bestudeerd en benijd tijdens studiereis

Tholen - Het Franse departement Dordogne ontving vorige week twee dagen lang een delegatie van een twintigtal personen uit verschillende Europese landen in het kader van het project SchoolFood4Change dat gesteund wordt door de Europese Unie. De delegatieleden kwamen kennismaken met het door het departement ontwikkelde model, dat 100% biologische, lokale, huisgemaakte en seizoensgebonden maaltijden aanbiedt in de kantines van de middelbare scholen.

Rechts Marijke Van Ranst

Namens BioForum Vlaanderen reisde Marijke Van Ranst af naar Frankrijk. De adviseur verkooppunten & foodservices kijkt met een goed gevoel terug op een inspirerende reis. "De missie van het project SchoolFood4Change is om de voeding van schoolkantines te verduurzamen, met nadruk op biologisch. De Dordogne is hier al redelijk ver in, maar ze hebben zeker baat gehad bij het project. Sinds de start van het project in 2022 is een mooie wisselwerking ontstaan, waardoor ze het project verder door konden trekken. Erg goed om te zien hoe ze dit aan hebben gepakt. Deze kennisuitwisseling is ook echt het mooie aan dit project. Let wel: de Dordogne heeft al eerder de stap naar biologisch gezet - het project zorgt voor extra versterking via kennisuitwisseling."

"Sterk verhaal"
Acht jaar geleden werd in de Dordogne een duidelijk beleidskeuze gemaakt met een duidelijke visie: gezonde voeding op school moet ook duurzaam zijn, 100% bio en maximaal lokaal. Marijke: "Het sterke aan de situatie in Dordogne is dat het gedragen wordt vanuit verschillende beleidsniveaus en door alle betrokkenen, vanuit landbouw, economie en het onderwijs. Omdat alle spelers er bij betrokken worden, is dit een heel sterk verhaal. Een ander sterk punt is dat ze het stap voor stap, keuken per keuken aanpakken. Ze kijken naar de praktijk. De keukens moeten immers voldoende infrastructuur hebben. Dat is iets waarmee we in Vlaanderen zeker niet op gelijke voet staan. In de Dordogne wordt alles in house geregeld. Met resultaat: vandaag werken 13 van de 35 keukens al 100% biologisch, waarvan 70% lokaal en 100% home made. En dit met gelijke 'foodcost'. Ze kopen bijvoorbeeld ook volledige dieren of halve karkassen aan, waar ze dan zelf bouillon van trekken of worsten van maken. Dit gebeurt allemaal in de eigen keuken."

Betrokkenheid zorgt voor enthousiaste leerlingen
Het bezoek duurde anderhalve dag. Daarbij is de boerderij bezocht, een distributeur, twee schoolkantines en een zuivelbedrijf in de buurt. In de ene keuken gaat het om een rechtstreekse samenwerking met de boeren, de andere beleveren ze via een coöperatief platform dat de distributie regelt. "Op één van de scholen toonden de kinderen een eigen moestuintje. Ook is er per school een menucommissie waarin leerlingen zitting hebben, hierdoor zijn de leerlingen heel enthousiast."

Over de studiereis en SchoolFood4Change
Estland, Duitsland, Slowakije, België, Italië, Zweden, Tsjechië, Spanje, Oostenrijk en Frankrijk - in totaal waren niet minder dan tien landen en evenveel verschillende culturen en levensstijlen vertegenwoordigd op deze tweedaagse studiereis. In de loop van de twee dagen konden de deelnemers de praktijken in hun eigen land vergelijken met die in de Dordogne, inspiratie opdoen, enzovoorts en een beter begrip krijgen van het 100% biologische kantineproject in zijn geheel, ontworpen om een aantal uitdagingen aan te gaan die essentieel zijn in de ogen van het departement:

  • Het bevorderen van de gezondheid en de smaak van schoolkinderen,
  • Het milieu beschermen
  • De voedselvoorziening van de kantine verplaatsen,
  • De landbouwstructuur van de regio in stand houden.

Bij het project SchoolFood4Change zijn niet-gouvernementele en milieuorganisaties, lokale overheden, deskundigen, universiteiten en onderzoeksinstituten, scholen, chef-koks, voedingsdeskundigen en gezondheidsdeskundigen betrokken. Het departement Dordogne is geselecteerd om Frankrijk te vertegenwoordigen en werkt samen met 15 andere Europese steden en lokale overheden aan dit project. De twee belangrijkste doelstellingen van het project zijn het ontwikkelen van een wereldwijde aanpak van schoolvoeding en het ontwikkelen van duurzame openbare aanbestedingen.

Voor meer informatie:
Marijke Van Ranst
BioForum Vlaanderen
Regine Beerplein 1, E305
B-2018 Antwerpen
+32 (0)488 994601
[email protected]
www.bioforum.be