Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gebaseerd op ervaringen 5 bio-korteketenbedrijven

Nieuwe inspiratiegids helpt landbouwbedrijven bij verbetering interne samenwerking

Hoe verbeter je de interne samenwerking op je landbouwbedrijf? De nieuwe inspiratiegids 'Vruchtbaar samenwerken op je boerderij' geeft korteketenboerderijen die meerdere medewerkers hebben inspiratie om aan de slag te gaan met de verbetering van de interne samenwerking op het landbouwbedrijf.

Twee jaar lang stapten vijf biologische korteketenbedrijven met meerdere medewerkers in een traject om hun interne samenwerking te verbeteren. Elk bedrijf zat met zijn eigen vragen en behoeften en kreeg individuele coaching, maar daarnaast kwamen ze ook samen tijdens lerende netwerken en zochten daar uit hoe je ervoor zorgt dat alle neuzen in dezelfde richting staan en welke concrete tools leiden tot een betere samenwerking.

Hun traject en de geleerde lessen zijn verzameld in een handige inspiratiegids. Die bevat concrete voorbeelden en inspirerende tips en moet ook andere landbouwbedrijven helpen met het verbeteren van hun samenwerking.

Steeds meer landbouwbedrijven met meerdere medewerkers
In Vlaanderen zijn steeds meer landbouwbedrijven actief in de korte keten. Vaak schakelen ze in hun bedrijf meerdere mensen in: familieleden, vaste medewerkers, seizoensarbeiders, vrijwilligers, leden, klanten enzovoort. Zeker in de biologische landbouw komen dit soort bedrijven steeds meer voor.

Alleen vraagt zo'n bedrijfsstructuur ook om een vlotte samenwerking. Hoe zorg je dat je een geolied team bent? Hoe kan je iedereen zich verbonden laten voelen met een gemeenschappelijk doel? Hoe weet iedereen wat zijn of haar taken zijn?

Het samenwerkingsmodel in de inspiratiegids is gebaseerd op gedeeld leiderschap, waarbij medewerkers autonomie en verantwoordelijkheid krijgen. Zo bouw je aan een bedrijfscultuur waarin mensen zichzelf kunnen zijn, zich verbonden voelen met het bedrijf en met elkaar en hun volledige persoonlijkheid kunnen uitdrukken in hun werk.

Operationele groepen zoeken naar innovatieve oplossingen
Vijf biologische bedrijven stapten in de operationele groep (EIP-project) Orsalisk: 't Reigershof, De Zonnekouter, Plukboerderij Grondig, 't Schaaphof en het Polderveld. Bedrijfsadviseur Geert Iserbyt (U-Consult), lesgever bij Landwijzer en ervaringsdeskundige in zelfsturende samenwerking, nam de inhoudelijke begeleiding op zich. Onderzoekers van ILVO, afdeling Landbouw en Maatschappij, brachten het leerproces op de bedrijven in beeld en bundelden de geleerde lessen in deze inspiratiegids. BioForum coördineerde het hele project.

In een operationele groep gaan landbouwers en eventueel andere actoren aan de slag om voor een bepaalde problematiek/opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. Deze projecten worden financieel ondersteund door Vlaanderen en Europa.

Het traject en de geleerde lessen uit dit project zijn verzameld in een handige inspiratiegids. Die bevat concrete voorbeelden en inspirerende tips en moet ook andere landbouwbedrijven helpen met het verbeteren van hun samenwerking.

Klik hier om de inspiratiegids te lezen.

Bron: BioForum

Publicatiedatum: