Het ministerie van LVVN heeft afgelopen vrijdag 29 november meerdere Kamerbrieven gepubliceerd over landbouw en natuur, waaronder de Contourenbrief Agrarisch Natuurbeheer. Daarin geeft het ministerie op hoofdlijnen aan hoe het extra budget van 500 miljoen euro per jaar, dat per 2026 beschikbaar komt voor 'agrarisch natuurbeheer', besteed zal worden. De subsidieregeling voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb), die uitgevoerd wordt via de 40 agrarische collectieven van BoerenNatuur, is het belangrijkste – maar niet het enige – instrument waar LVVN op wil inzetten.
Positieve punten
BoerenNatuur is blij met de inzet op een snelle, stapsgewijze uitbreiding van het ANLb. Ook de inzet van het ministerie op een substantieel investeringspakket is naar onze mening essentieel om ervoor te zorgen dat boeren in staat zijn om agrarisch natuur- en landschapsbeheer uit te gaan voeren. De voorgestelde gebiedsspecifieke vergoeding kan helpen om zwaardere beheerpakketten en uitbreiding van beheer op landbouwgrond mogelijk te maken. Daarbij is wel van belang dat die gebiedsspecifieke vergoeding en de ANLb-vergoeding gestapeld kunnen worden en dat complexiteit als gevolg van niet-toegestane overlap wordt voorkomen.
BoerenNatuur vraagt aandacht voor 5 punten bij de verdere uitwerking
De Contourenbrief bevat wat BoerenNatuur betreft al veel goede elementen, maar een aantal punten moet nog concreet worden uitgewerkt:
- het doel van 280.000 hectare in 2032 is niet goed onderbouwd, waardoor het onduidelijk is of dit een haalbaar doel is;
- duidelijkheid en zekerheid over de verdeling van het budget zijn zo snel mogelijk nodig vanwege het kritieke tijdspad;
- voor doelbereik is brede deelname noodzakelijk, dus ook buiten prioritaire gebieden;
- de effectiviteit van het ANLb moet beoordeeld worden aan de hand van de directe effecten van het beheer;
- versterking van alle betrokken organisaties is essentieel.
BoerenNatuur gaat - samen met alle betrokken uitvoerende partners – graag op korte termijn met het ministerie om tafel om deze punten uit te werken in een concreet uitvoeringsplan.