Onlangs verscheen 'Wat je niet doodt, maakt je sterker' – een bundeling van de columns over voeding en gezondheid die Frits Muskiet de afgelopen jaren voor Uitzicht schreef. Heersende denkbeelden in de gezondheidszorg staan vernieuwing in de weg. Dat vindt prof. dr. Frits Muskiet die op basis van de wetenschappelijke literatuur tot heel andere inzichten over zout, vet, vis, calcium en vitamine D komt dan de officiële instanties, zoals het Voedingscentrum, de Gezondheidsraad en de Hartstichting. Hij ventileert zijn inzichten iedere maand in een column in Uitzicht. "Wat mij verwondert, is dat veel wetenschappers niet kritischer zijn op hun eigen denken", zegt hij in een begeleidend interview in de bundel.
In een column over cholesterol schrijft hij: "Ons wordt al jaren voorgehouden dat verzadigde vetten ongezond zijn, omdat zij het 'slechte' LDL-cholesterol verhogen. Maar die aanbevelingen hebben hun langste tijd gehad." Op eenzelfde manier ontmantelt hij de 'onnavolgbare' aanbevelingen voor vis. Zijn persoonlijke richtlijn voor vis lijkt alvast - oordeel zelf - een stuk beter onderbouwd.
'Zeggen dat je er naast zat, is niet goed voor je carrière'
Waarom verandering in de geneeskunde zo moeizaam tot stand komt? "Dat komt door de manier waarop het wetenschappelijk bedrijf is ingericht. Als je carrière gewijd is aan de zekerheid dat het eten van verzadigd vet leidt tot een hoog cholesterol en dat dit resulteert in hartinfarcten, en je moet na dertig jaar concluderen dat het anders zit, zou je volgende publicatie moeten beginnen met de zin: 'Ik zat er volkomen naast.' Maar dat doet nagenoeg niemand, want op die manier word je nooit professor."
De in totaal 48 columns zijn gerubriceerd naar onderwerp onder de kopjes 'Onderzoek', 'Voeding & Micronutriënten', 'Immuunsysteem', 'Diagnostiek', 'Kanker' en 'Leefstijl'.
Gert Schuitemaker, orthomoleculair apotheker in ruste en jarenlang Uitzicht-columnist, schreef het voorwoord: "Ik ben een groot fan van Frits. Vooral door zijn grote belangstelling voor de evolutionaire geneeskunde die als een leidraad zijn visie op gezondheid en ziekte vormt. Muskiet pleit al jaren voor (meer) aandacht voor voeding/leefstijl in de studies geneeskunde en farmacie. Dat zijn volgens hem methodes om de mens weer op het juiste pad te krijgen van een gezonde leefstijl, in overeenstemming met de natuurlijke leefomgeving, zoals die in de loop van de evolutie is ontstaan."
'Muskiet behandelt controversiële onderwerpen op een prikkelende manier'
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is lovend over het boek: "Veel columns over voeding en gezondheid bespreken de algemene consensus over zout, vet, suiker, mineralen en vitamines. Frits Muskiet onderzoekt die vraagstukken vanuit zijn eigen expertise. Zo behandelt hij controversiële onderwerpen en hete hangijzers op een originele, prikkelende en soms tegendraadse manier."
Inès von Rosenstiel, kinderarts en arts voor integrative medicine & lifestyle, schreef een recensie op het omslag: "Frits Muskiet gidst je door de jungle van halve waarheden en misvattingen rondom thema's zoals immuniteit, diagnostiek, kanker, voeding en leefstijl. Actueler dan ooit, en zijn tijd vooruit. Dit boek ademt durf en lef in het ontmaskeren van aannames over geaccepteerde voedingsnormen rondom vitamine D en K, selenium, magnesium, vet en suiker." De inhoud kwam tot stand in nauwe samenwerking met Rineke Wisman, tevens hoofdredacteur van Uitzicht. Te koop voor € 17,50, leden van MMV betalen € 10,00.