Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maaike Huijgen van de Eemlandhoeve verwerkt wol van Jacobsschapen tot vilt

"Vilt maken heeft een therapeutisch werking"

Tholen - Maaike Huijgen is samen met haar man Jan eigenaar van de Eemlandhoeve, een multifunctionele biologische boerderij gelegen in de buurt van Bunschoten. Maaike heeft een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Ze verwerkt de wol van de Jacobsschapen, tot het eindproduct vilt. Vilt is een product dat door een intensieve bewerking gebruikt kan worden voor het maken van bijvoorbeeld hoeden, wanten, gilets, babysloffen en wandkleden. Maaike; "We hadden geluk, een aantal jaar geleden bood een kinderboerderij hier in de omgeving ons een aantal Jacobsschapen aan. Het ras is een heel oud en vergeten ras, zelfs Bijbelverhalen verwijzen naar het Jacobsschaap. De wol is grof, heel sterk en goed bewerkbaar. Het vraagt wel veel tijd en lichamelijke inspanning omdat de wol verschillende handmatige fasen van bewerking moet ondergaan."

"De woldouche op het zojuist gewassen vilt"

Verwerkingsproces
Nadat de schapen zijn geschoren vindt er een gecontroleerd viltproces plaats. De wol wordt onder andere met warm water en veel biologische zeep gewassen. Tijdens het reinigingsproces wordt de zogenaamde wol-douche gebruikt. Het apparaat voegt water en zeep toe en onttrekt lucht aan de wol. Door tussen de lagen wol noppenfolie te leggen ontstaat er een soort 'lasagne' aan wollagen. De geplette wol vervormt zich door het krimpproces tot vilt. Daarna wordt het vilt gevold, dat betekent dat het vilt met grote kracht op het werkblad of op de grond wordt gegooid, waardoor het vilt krimpt en sterker wordt.

"Wandkleden van vilt gemaakt hebben een positief akoestisch effect; ze dempen"

Textiel haar grote liefde
Maaike heeft altijd een voorliefde gehad voor textiel. Op zeer jonge leeftijd begon ze al wol te spinnen. Samen met een vriendinnetje maakten ze zelf een spinnewiel door een wc-rol om twee vingers te steken en deze vol te draaien met de uitgerekte wol die ze van haar oma kreeg. Later volgde ze online cursussen. Maar de werkzaamheden op de boerderij de Eemlandhoeve waren zo intensief dat ze er geen tijd meer voor had. Totdat ze de Jacob schapen aangeboden kregen. Maaike; "Vilt maken heeft voor mij ook een therapeutische werking. Zoals uitgelegd is het fysiek zwaar werk. Ik kan al mijn frustraties en dagelijkse belemmeringen waar, zoals ieder mens mee te maken kan krijgen, van we af werpen; letterlijk en figuurlijk. En dat lucht zo op." Maaike vindt dat wol en vilt meer aandacht moeten krijgen in de textielwereld. Het is, zo stelt zij, een circulair product, duurzaam en kan lokaal worden verkregen. We moeten echt af dat consumentisme en streven naar duurzaam gebruik van onze kleding."

De Eemlandhoeve
In 1993 verhuisden Jan en Maaike de boerderij van de Kerkstraat, midden in het dorp, naar de rand van Bunschoten. Daar is de Eemlandhoeve uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen worden verwelkomd. Het boerenfamiliebedrijf heeft zich ontwikkeld tot een plek om te ontmoeten, onthaasten en te inspireren. Maaike: "Naast het maken van vilt en deze te verwerken tot eindproducten werk ik met een team van vrijwilligers op het drie hectare grote erf om dit te onderhouden. Dit doen wij op een natuurlijke manier, dit wil zeggen dat wij zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Ingrijpen in de natuur zorgt er namelijk voor dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Door natuurlijk evenwicht te behouden, biedt de natuur plek aan allerlei soorten diertjes en planten en krijgen diverse ziekten en plagen minder kans."

Jan Huijgen - boer en filosoof
Jan was nooit een 'normale' boer. Hij heeft een bron aan ideeën in zich en al vroeg maakte hij de keuze om een zogenaamde 'brede' boer te worden. Zijn wens om burger en boer, stad en platteland en creator en creatie aan elkaar te verbinden heeft hij door de jaren heen op verschillende manieren uitgewerkt. Voor zijn bijdrage aan de multifunctionele landbouw en een veelzijdig platteland ontving hij in 2007 de Mansholtprijs. Momenteel is Jan bezig met het ontwikkelen van een nieuwe regionale voedselstrategie in de vorm van de Eemvallei Voedsel Campus.

Maaike: "Jan en ik werken hard met ons team om vanuit de Eemlandhoeve te bewijzen dat je een lokale brede economische landbouweenheid kan ontwikkelen. Waarin er sprake is van een grote biodiversiteit, een breed palet aan diensten en textiel producten. De grote uitdaging blijft natuurlijk hoe we ons systeem kunnen opschalen."

Voor meer informatie:
Maaike Huijgen en Jan Huijgen
De Eemlandhoeve
Bisschopsweg 7
3752 LK Bunschoten
033 2999200
[email protected]
www.eemlandhoeve.nl