Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maandelijkse controle van rauwe melk werkt kostenverhogend

"Boeren stoppen met verkoop van rauwe melk"

Rauwe melk wordt iedere drie maanden gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende bacteriƫn. Inmiddels heeft de overheid besloten dat per 1 januari 2025 de boeren hun rauwe melk voortaan iedere maand moeten laten controleren. Dat brengt zowel voor de boer als voor de klant extra kosten met zich mee. Blijkbaar zijn er boeren die nu met de verkoop van rauwe melk gaan stoppen omdat de daarvoor extra te maken kosten niet meer opwegen tegen de baten. Jaco de Groot van het biologische bedrijf Boer Bert zegt hierover: "Het zijn met name de ziekmakende Stec en de E-coli bacterie waarop mede gecontroleerd wordt. Tot op heden zijn die bij de driemaandelijkse controles niet aangetroffen."

Foto: Max Lashcheuski | Dreamstime

"Nooit iemand ziek geworden"
Jaco laat de controles bij Normec Foodlab in Woerden doen en hoeft daar niet ver voor te rijden. Hij kan zich voorstellen dat er boeren zijn die daar meer moeite voor moeten doen. Het gaat niet alleen om de afstand, maar in plaats van 4 controles per jaar moeten er nu 12 controles worden gedaan. Zijn vrouw Liesbeth en de kinderen drinken dagelijks rauwe melk en tot nu toe is er niemand ziek geworden.

"Mensen mogen zelf niet meer kiezen"
Als hij die rauwe melk vergelijkt met de melk en melkproducten uit de supermarkt, dan heeft hij het over een puur product. Jacco: "In de supermarkten zijn de melk en melkproducten zo schraal geworden dat ze bijna niets meer van hun oorspronkelijkheid hebben. Hoe meer bewerkt, hoe minder gezond. Rauwe melk en dat is wetenschappelijk bewezen, is ook veel beter. Maar de mensen mogen zelf niet meer kiezen, want bijna alles is door overheidsregels vastgelegd."

Zijn koeien leveren hem iedere dag 5000 liter melk. Het grootste deel daarvan gaat naar de melkfabriek. Zelf gebruikt hij voor de melktap ongeveer 400 liter per week. Hij heeft daarvoor een 250 litertank voor de melktap in gebruik en een kleinere 130 litertank voor de tap in de boerderijwinkel.

Bron: RPL/Woerden

Publicatiedatum: