Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uit de bio-hoek: Ivar van Dorst, Ruben Exterkate en Alrik Visscher

Zeven agrarische ondernemers beloond met Nuffield scholarship

Nuffield Nederland heeft op vrijdag 22 november tijdens de najaarsbijeenkomst in Kamerik de zeven nieuwe scholars gepresenteerd. De scholars gelden als vooruitstrevende ondernemers in de agrarische sector. Op de jaarlijkste najaarsbijeenkomst onthulde voorzitter Annechien ten Have van Nuffield Nederland de zeven nieuwe scholars 2025: Wilco Brouwer de Koning, Stan Corstjens, Juliette Vernooij, Ruben Exterkate, Ivar van Dorst, Henrie van Steenbergen en Alrik Visscher. Drie ondernemers zijn actief in de biologische sector.

De scholarships geven agrarische ondernemers de mogelijkheid om hun kennis te vergroten, door te leren en studeren in landen die het beste bij hun onderzoeksvraag passen. De komende twee jaar zullen deze scholars met ieder hun eigen specifieke onderzoeksvraag in binnen- en buitenland de beste food- en agribedrijven bezoeken. Zij zullen de opgedane inspiratie zoveel mogelijk delen met hun collega's in Nederland.

Wilco Brouwer de Koning, Ruben Exterkate, Juliette Vernooij, Alrik Visscher, Stan Corstjens, Ivar van Dorst en Henrie van Steenbergen

Wilco Brouwer de Koning
Wilco Brouwer de Koning heeft samen met zijn familie een melkveehouderij bedrijf met 180 melkkoeien op landgoed Ter Coulster, midden in het dorp Heiloo. Naast melkveehouder is Wilco bestuurlijk actief bij LTO melkveehouderij waar hij bestuurlijk verantwoordelijk is voor Biodiversiteit, Arbeid en Internationaal. Ook is Wilco bestuurlijk betrokken bij de International Dairy Federation waar hij de wereldwijde melkveehouder vertegenwoordigd in het werkprogramma. Wilco wil met het Nuffield Scholarship, onderzoek doen naar het meetbaar en beloonbaar maken van biodiversiteit door de zuivelketen heen.

Stan Corstjens
Stan Corstjens, woonachtig in Haler (Limburg), heeft samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 200 melkkoeien. Hiernaast werkt hij ook nog enkele dagen buiten de deur als agrarisch bedrijfsadviseur. Naar aanleiding van het convenant dierwaardige veehouderij is hij zich gaan afvragen hoe de stal van de toekomst eruit moet gaan zien als het welzijn en gezondheid van het dier het uitgangspunt moeten zijn. Met in het achthoofd houdende de overige opgaves van emissie reductie & energieopwekking. Kortom, Stan gaat aan de slag met de vraag: In wat voor stal hou ik mijn dieren in 2035?

Ivar van Dorst
Ivar van Dorst heeft het ouderlijke bedrijf dat 16 jaar eerder de stekker eruit trok een nieuw leven in geblazen. En wanneer het dan toch van de grond af opnieuw opgebouwd moet worden, kan het dan maar beter gelijk over de toekomstbestige boeg. En hoe die boeg eruit ziet volgens Ivar van Dorst? Strokenteelt, biologisch, plantaardig, mengteelt, Nederlandse kruidenthee, korte ketens en gemeenschappen bouwen. Ivar hoopt tijdens zijn Nuffield-reis inzichten op te doen rondom het afzetten van duurzame producten op een aantrekkelijke manier waar ook de consument nauw bij betrokken is.

Ruben Exterkate
Ruben is eigenaar van een biologische varkenshouderij in het Twentse Bentelo. Hij probeert altijd met een open blik en oog voor maatschappelijke ontwikkelingen de toekomst van zijn boerderij tegemoet te treden. Om consumenten te blijven verbinden aan de oorsprong van hun voedsel steekt Ruben veel tijd en energie in het zichtbaar en bespreekbaar maken van de stappen die hij neemt op zijn bedrijf. Hij merkt dat er met veel belangstelling naar zijn ondernemerskeuzes wordt gekeken. Ruben wil tijdens zijn Nuffield-reizen ontdekken hoe een toekomstbestendig verdienmodel van voedselproducenten in balans kan blijven met maatschappelijke wensen van een snel veranderende samenleving. Daarnaast hoopt Ruben hoopt tijdens dit Nuffield-avontuur inspirerende collega's te gaan ontmoeten en zijn netwerk te vergroten.

Henrie van Steenbergen
Henrie van Steenbergen heeft samen met zijn ouders een melkveebedrijf in Wilp. De afgelopen jaren is Henrie bezig geweest met het verbeteren van de technische resultaten en is er gestuurd op stikstof efficiëntie voor het beperken van de mestafzet. Hij is erg benieuwd hoe boeren in andere landen hun koeien voeren, hoe zij het rantsoen samenstellen en hoe zij grondstoffen opslaan en bewerken. Henrie gaat op zoek naar mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in het rantsoen en om het huidige systeem te vereenvoudigen.

Juliette Vernooij
Juliette Vernooij is opgegroeid tussen fruitbomen in de boomgaarden in Cothen en is nu het fruitbedrijf van haar vader aan het overnemen. Met de teelt van appels en peren zet het bedrijf een mooi en kwalitatief goed product neer. Ook de bewaring in koelcellen en het sorteren en verpakken van het product heeft het bedrijf in eigen hand, waardoor de klanten optimaal bediend kunnen worden. Met de komst van steeds geavanceerdere technologieën wil Juliette tijdens haar Nuffield-reis meer te weten komen over de mogelijkheden van automatisering en mechanisering binnen de fruitteelt en de toepasbaarheid binnen de sector en haar eigen bedrijf.

Alrik Visscher
Alrik Visscher uit Dalfsen en heeft samen met zijn ouders een biologisch en scharrel leghennenbedrijf. Het bedrijf heeft een veelzijdige afzet van eieren aan consumenten en bedrijven met onder andere een klein pakstation, automaten winkel en een webshop. Alrik richt zich veel op de ontwikkeling en verbreding van het agrarisch bedrijf. Met dit onderwerp gaat hij op Nuffield reis. Welke nieuwe verbredingsmogelijkheden bieden kansen in de toekomst van het legpluimveebedrijf. Partners Nuffield Nederland De Nuffield scholarships zijn mogelijk gemaakt door de partners van Nuffield Nederland: Rabobank, Provincie Overijssel, Privon, Provincie Limburg, LTO Noord, LLTB, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.

Waardevolle en prestigieuze prijs
Een Nuffield Scholarship is één van de meest waardevolle en prestigieuze prijzen in Nederland waarvan er jaarlijks slechts enkele van worden toegekend aan individuen die worden gezien als toekomstige leiders in de agrarische sector.

Door voorlopers in de land- en tuinbouw deze kans te bieden wil Nuffield Nederland gehele agrarische sector stimuleren zich te ontwikkelen in ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie.

Voor meer informatie:
Nuffield
[email protected]
www.nuffield.nl

Publicatiedatum: