De kwaliteit van de tarwe en gerst verschilt dit jaar enorm. En haver bleek de grote verrassing van het seizoen. Dit concludeert Tom Goes, Commercieel medewerker Granen bij Agrifirm, in een terugblik op de biologische graanoogst van 2024.
"Twee maanden geleden zijn we bij het einde gekomen van de graan- en droge peulvruchtenoogst. De weersomstandigheden tijdens de oogst waren soms uitdagend, maar over het algemeen zijn alle granen goed en droog van het land gekomen. De start van de graanoogst met de wintergerst, eind juni, liet al zien dat de oogst dit jaar geen topper zou worden", aldus Tom.
Een veld met bio-tarwe
Hij geeft aan dat de oogstperiode lang was. "Door het natte najaar en natte voorjaar waren de inzaaimomenten van de granen enorm verschillend, wat ook terug te zien was in de duur van de oogstperiode. Het natte groeiseizoen, vooral bij de wintergranen, zorgde voor een teleurstellende opbrengst. Bij zomergranen zoals zomergerst en haver was de opbrengst bij veel telers juist hoger dan vooraf werd ingeschat."
Kwaliteit tarwe en gerst
De kwaliteit van de tarwe en gerst verschilt dit jaar enorm, benadrukt Tom.
- Tarwe: "Bij tarwe gaat kwaliteit vooral over de geschiktheid als baktarwe. Helaas zien we bij veel partijen dat het eiwitpercentage aan de lage kant is. Voor een goede bakkwaliteit is een eiwitpercentage van ongeveer 11% wenselijk, maar dat wordt dit jaar in veel gevallen niet gehaald."
- Brouwgerst: "Bij brouwgerst gaat het naast het eiwitpercentage ook om het volgerstpercentage, de grootte van de korrel. Dit volgerstpercentage wordt over het algemeen gehaald, maar het gewenste eiwitpercentage van rond de 10% wordt soms niet bereikt."
Waar vorig jaar problemen zoals schot en mycotoxines veel invloed hadden op de granen, zijn deze dit jaar gelukkig geen grote factoren geweest.
Kwaliteit haver
"Haver is de positieve verrassing van de afgelopen oogst. Waar aanvankelijk werd uitgegaan van teleurstellende opbrengsten en mindere kwaliteit, bleek dat bij veel telers mee te vallen. Hoewel de groeiomstandigheden voor haver verre van ideaal waren door te weinig zon en te veel regen, waren de hectolitergewichten goed en had het gewas een mooie blanke kleur. Dit maakt dat veel Nederlandse haver kan worden afgezet richting afnemers die er ontbijtgranen en muesli van maken", aldus Tom.
Voor meer informatie:
Tom Goes
Agrifirm
Landgoedlaan 20
7325 AW Apeldoorn
06 82329168
[email protected]
www.agrifirm.nl