Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Krosenbrink is met Milagro een buitenbeentje binnen de sector

"Voor ons is het sociaal maatschappelijke aspect minstens zo belangrijk"

Tholen - Erik Krosenbrink is eigenaar van het 40 hectare gemengde biodynamische bedrijf Milagro, schapen en pompoenen, gelegen tussen Antwerpen en Brussel. Het bedrijf is vernoemd naar de gelijknamige film uit 1988 'Milagro Beanfield War'. De film draait om de strijd van een man die er alles aan doet zijn kleine bonenveld en gemeenschap te beschermen tegen grotere zakelijke en politieke belangen. Analoog aan het plot voelt Erik zich soms ook zo. Hij probeert een balans te zoeken tussen de certificeringseisen van Demeter en zijn eigen inzichten wat betreft het gebruik van preparaten.

Voor hem is het, in tegenstelling tot de film, geen overlevingsstrijd, maar een zoektocht naar rechtvaardiging het Demeter keurmerk niet te moeten gebruiken en toch zijn gemend bedrijf biodynamisch te laten functioneren. Erik: "Een aantal jaren geleden heb ik bewust gekozen om de nadruk te leggen op de sociale functie van het bedrijf conform de uitgangspunten van antroposoof Rudolf Steiner. Het gebruik van preparaten hadden in die tijd zich onvoldoende bewezen, vandaar dat ik het keurmerk Biodyn heb gebruikt om aan te geven dat ik wel met een omschakelingsproces bezig ben."

"Door samenwerking met sociaal-maatschappelijke organisaties kunnen velen bij ons aan het werk"

Missie
De focus van Milagro is gericht op zowel de consument als naar de grotere afzetkanalen zoals overdekte biomarkten, bio superettes en groothandels. Tevens is er plaats voor activiteiten en samenwerkingen binnen de sociale economie. Erik draagt zijn visie uit door heel duidelijk te communiceren dat ze daarbij ook mensen betrekken die in de reguliere arbeidsmarkt niet kunnen of mogen deelnemen. "Bij ons telt; mens zijn, in de landbouw en voeding." Op het bedrijf wordt tevens een bioacademy gevestigd, een business school voor land- en tuinbouwers die de biologische productiemethode willen toepassen. "Ons doel is de komende jaren, hier in de rand van de stad, een toekomstgerichte en vitale agrarische cultuur uit te bouwen."

Preparaten onderzoek
Tijdens het Demeter wetenschappelijke congres van 20 november, jongstleden presenteerde drJuergen Fritz de uitkomsten van een langjarig onderzoek naar de effecten van preparaten gebruik in de landbouw. De uitkomsten gaven een positief beeld van de noodzakelijke inbreng en de resultaten als gevolg van preparaten gebruik. Erik: "Ik moet eerlijk zijn, ik was plezierig verrast. Eindelijk een onderzoek dat objectief heeft vastgesteld dat het gebruik van preparaten wel degelijk een positief effect heeft op de kwaliteit van de producten en de bodem."

Het betekent overigens niet dat hij zijn bedrijfsstrategie gaat wijzigen. "Wij zetten schapen in bij het bemesten van onze pompoen gronden, we gebruiken geen pesticiden, maar bewegen mee met de natuur; de zon en de kosmische effecten zoals Rudolf Steiner dat als onderdeel van zijn filosofie benoemt." Erik hoopt wel dat het onderzoek de basis vormt voor een nog uitgebreider onderzoek waarbij in dat geval het totale biodynamische systeem onder de spreekwoordelijke loep wordt genomen. Erik: "Natuurlijk zou dat heel nuttig zijn om het totale systeem te onderzoeken waarin alle variabelen op het gebied van de natuur en kosmische invloeden worden meegenomen of het realistisch is, weet ik niet, maar het is het streven waard."

'De pompoenen worden op een natuurlijke wijze door de schapen bemest'

Collegiale toetsing
Een belangrijk onderdeel van het omschakelingsproces naar biodynamische landbouw is de collegiale toetsing. Collega-vertegenwoordigers van biodynamische bedrijven bezoeken elkaars bedrijven, spreken met elkaar en kijken hoe de omschakeling vordert. Erik: "Ik doe daar graag aan mee, met elkaar vertegenwoordigen je collega's tonnen aan ervaring. Het is geweldig om zoveel kennis en ervaring op je bedrijf te hebben. En vergeet niet biodynamische landbouw maakt maar een heel klein deel uit van het totale landbouwareaal, dus er is nog heel veel te winnen, en dat kun je alleen maar realiseren door van elkaar te leren."

Continuïteit
Erik is ervan overtuigd dat biodynamische landbouw structureel beter is dan ecologische landbouw. Dat schept wel een verantwoordelijkheid voor de toekomst. "Zeker, ik ben me er van bewust dat als je die overtuiging hebt je ook een verantwoordelijkheid hebt het bedrijf voort te laten zetten aan opvolgers die ook biodynamisch willen boeren". Erik overweegt de exploitatie van zijn bedrijf van de hand te doen, zijn leeftijd speelt hem parten. "Ik ben niet meer de jongste, maar nog wel jong van geest, ik sta open voor veranderingen, maar om zelf nog een keer alle bedrijfskundige aanpassingen te moeten doorvoeren daar heb ik eerlijk gezegd niet zo heel veel zin meer in. Ik ben blij met een vast team aan geweldige mensen om me heen die vanuit hun passie borg staan voor dagelijkse topkwaliteit van onder andere de pompoen".

Voor Erik is de biodynamische wereld een inspirerende wereld, alle facetten van het mens zijn in relatie tot de natuur komen in deze sector samen. Dat geeft hem veel voldoening. "Ik wil die voldoening graag overdragen aan de jongere generatie en dat hoeft niet per se een Belgische boer te zijn, ook een Nederlandse toekomstige biodynamische boer is van harte welkom hier op het mooie aaneengesloten landbouwgebied."

Voor meer informatie:
Erik Krosenbrink
Milagro
Groenenhoek 56,
2630 Aartselaar, België
Tel.: 00 32 (0) 495 220 936
[email protected]
www.milagro.bio