Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen bio-witlof in Nedersaksen van start

De eerste witlofscheuten van nieuw geoogste biologische wortels werden in week 44 geleverd. "Hoewel de algemene situatie met grondstoffen wat schaars is, hebben we een goede worteloogst," zegt Fabian Borgwald van het biologische bedrijf Engemann Bio eG in Nedersaksen. Het bedrijf teelt witlofwortels op ongeveer tien hectare op de hoofdlocatie en kon de oogst op 13 november, ondanks een iets later oogstmoment, met goede resultaten afronden. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de oogst waren goed. "De eerste scheuten in het broeigebied waren homogeen, en de meeste voldeed aan het gewenste gewicht van tussen de 170 en 250 gram. Het nieuwe seizoen is op teeltniveau dus zeer goed van start gegaan."

De marktsituatie is de laatste tijd echter vrij gematigd, vervolgt Borgwald. "Door de bescheiden vraag vanuit de natuurvoedingsretailers, onze primaire afzetmarkt, hebben we momenteel slechts een bezettingsgraad van 60 procent." Het bedrijf merkt op dat dit waarschijnlijk deels te wijten is aan de aanhoudende inflatie en prijsgevoeligheid. Biologische witlof is namelijk relatief duurder dan de conventionele variant. "De huidige prijzen liggen ongeveer 20 procent hoger dan vorig jaar. Deze prijzen zijn voor ons als telers goed werkbaar, vooral omdat we een minimale kostenberekening moeten maken door de hoge energie- en arbeidskosten die bij de teelt komen kijken." Gezien de huidige marktomstandigheden zijn investeringen in capaciteit en (machine)apparatuur voorlopig uitgesteld.


De productiefaciliteit in Engemann Bio eG

Winterartikel bij uitstek
Borgwald verwacht dat de eerste promoties van biologische witlof in biologische voedingswinkels rond week 48-49 zullen beginnen. Daarna zal de verkoop naar verwachting de gebruikelijke curve volgen. "Hoewel de meeste van onze klanten witlof het hele jaar door aanbieden, wordt het nog steeds als het winterproduct bij uitstek beschouwd. Van eind november tot Kerst neemt de verkoop geleidelijk toe, waarna de vraag meestal in januari weer afvlakt. In dat opzicht blijft witlof dus het typische winterproduct." Bij een normale wortelopbrengst kan het bedrijf tot april-mei van het volgende jaar rekenen op grondstoffen uit eigen teelt. "Na deze periode dekken we de lage vraag in de zomer met aangekochte wortels, voornamelijk uit Nederland. Dit zou echter een uitdaging kunnen zijn vanwege de voorspelde verliezen dit jaar."

Sinds 2005 richt Engemann zich voornamelijk op de productie van standaard witlof. In 2022 bood het bedrijf ook roodlof aan, maar dit werd weer uit het assortiment gehaald vanwege een gebrek aan vraag.

De toekomst van Duits witlof
Ondanks de natte veldomstandigheden dit jaar, is het management van Engemann Bio eG vrij zelfverzekerd over de toekomst. "Vanuit productieoogpunt zie ik de komende vijf tot tien jaar geen grote problemen voor ons. We hebben het voordeel dat we onze eigen wortels produceren, wat betekent dat we een zekere controle hebben over de kwaliteit van de grondstoffen. Ik kijk echter kritischer naar de handel. We hebben al enkele jaren te maken met een lichte daling van de consumptie. De hamvraag zal dus zijn hoe de witlofconsumptie zich de komende jaren zal ontwikkelen," besluit Borgwald.

Voor meer informatie:
Fabian Borgwald
Engemann Bio eG
Zum Südholz 11
34439 Willebadessen-Eissen, Duitsland
Tel.: 05644-98111-31
[email protected]
www.engemann-bio.de