Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Composteren en fermenteren zijn interessante methoden om organische reststromen te benutten. Leer er alles over tijdens de themadag Composteren en fermenteren van reststromen, vrijdag 17 januari op Warmonderhof in Dronten.
Compost is in veel soorten en maten te koop, maar je kunt compost ook zelf maken met eigen materiaal of materiaal uit de regio. Composteren bestaat al heel lang, fermenteren is de laatste jaren in belangstelling toegenomen. Dan gaat het om een heel ander proces met een heel ander eindproduct. Beiden zijn even interessant als het gaat om het benutten van organische reststromen.
Tijdens deze themadag bespreken we de processen die bij composteren en fermenteren een rol spelen. De themadag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar het proces van composteren en fermenteren. Er zijn geen toelatingseisen aan deze themadag. De kosten bedragen 165 euro.
De training wordt verzorgd door Ruud Hendriks. Hij is practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO en docent bodemvruchtbaarheid op Aeres MBO Dronten Warmonderhof. De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:
Het proces van composteren
Welke organismen?
Welk materiaal?
Temperatuur, vocht, zuurstof, CO2
C/N verhouding
Rijping
Opbouw van de composthoop
Ondergrond
Wettelijke vereisten rond composteren
Compostsoorten
Samenstelling
Plantaardige en dierlijke compost
Werking
Prijs/kwaliteit
Compostanalyse
Cijfermatig (kwantitatief)
Beeldvormend (kwalitatief)
Over fermenteren (Bokashi)
Proces
Aard van het product
Vergelijking met compost
Inzet van compost & Bokashi
Bemestende waarde
Opbouw van humus en bodemleven