Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Wagenaar, G. Kramer & Zonen:

"Naast emmers zuurkool leveren we ze tegenwoordig ook in cupjes van 50 gram"

Tholen - De temperatuur daalde op veel plaatsen in Nederland onder het vriespunt en dat vinden ze bij G. Kramer in Zuid-Scharwoude niet erg. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de vraag naar zuurkool en aanverwante producten. Leverde de zuurkoolfabriek tien jaar geleden nog vooral vaten verse zuurkool, sinds dit jaar is zuurkool via maaltijdboxpartijen ook in cupjes van 50 gram verkrijgbaar.

Wel zijn de uitdagingen met de beschikbaarheid dit jaar groot, vertelt Hoofd Verkoop Bram Wagenaar. "Veertien van onze zestien contract-kooltelers hebben door de nattigheid in het voorjaar hun contractvolumes niet gehaald. Er is niet minder kool aangeplant, maar er komen wel kilo's tekort. Dat is niet alleen bij ons het geval, maar door heel Europa. Vanuit Duitsland, Frankrijk en Italiƫ worden wij met dezelfde vragen gebeld. Dus iedereen moet volop bijkopen"

Bij G. Kramer en Zonen maken ze traditiegetrouw van begin augustus tot een paar dagen voor Kerst gemiddeld 200.000 kilo kool per dag. Nederland is voor de zuurkoolfabriek nog altijd de grootste afzetmarkt. "Je ziet vaak dat wij met acties moeten bijspringen als de beschikbaarheid van andere vollegrondsgroenten, zoals bloemkool, op en tekort is. Dat valt vooralsnog erg mee", vertelt Bram. "Verder leveren we steeds meer zuurkool aan het Verenigd Koninkrijk. Daar eten ze de zuurkool niet als stamppot, maar als sidedish bij de salade."

Naast de zuurkool worden ook producten als verse kimchi en verse atjar steeds meer ingeburgerd bij de consumenten in West-Europa. "Dit zijn perfecte producten voor wie houdt van een Hollandse maaltijd of juist wat Aziatische flair op tafel wil brengen. Binnenkort introduceren we een tweede, mildere variant kimchi," vertelt Bram. "In Nederland groeit de populariteit van verse kimchi snel. Ook in biologische winkels in landen zoals Spanje is de vraag groot, waar klanten de gezondheidsvoordelen van fermentatie goed kennen. Onze zuurkool heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als onze kimchi! Duitse zuurkool daarentegen is vaak gepasteuriseerd, waardoor deze voordelen verloren gaan."

Voor meer informatie:
G. Kramer & Zonen
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
Tel.: +31 (0)226 31 24 26
[email protected]
www.gkz.nl
www.zuurkoolrecepten.nl