De Ekovrienden van Ekoplaza hebben wederom laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Een tijd geleden is het koolstofboeren-project opgestart, waarbij Ekovrienden hun Eko's kunnen doneren aan één van de zes koolstofboeren. Hiermee kunnen ze de CO2 vastleggen door onder andere bomen te planten bij deze telers. En er is volop gedoneerd, met als gevolg een geweldig resultaat voor de natuur.
De koolstofboeren hebben verschillende maatregelen genomen om CO2 vast te leggen. Bijvoorbeeld de bodem versterken, grasvelden intact houden of nieuwe gewassen, bloemenstroken of bomen planten. "Hierdoor hebben we een prachtig resultaat kunnen behalen: onze koolstofboeren hebben van mei 2023 tot en met april 2024 in totaal maar liefst 1182.8 ton CO2 vastgelegd in hun akkers. Het plan met maatregelen is in samenwerking met onafhankelijke partij Nieuw Groen ontwikkeld. Het plan biedt ook agrarische voordelen, zoals een goede bodemstructuur, verbeterde waterhuishouding en divers bodemleven. Vol trots hebben we een cheque kunnen overhandigen aan onze koolstofboeren met een prachtig gespaard bedrag, onder andere vanuit Ekovrienden", vertelt Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza.
De ontvangen donaties in de vorm van Eko's zijn omgezet in een flinke bijdrage en is aangevuld vanuit Ekoplaza. Ekoplaza betaalt de koolstofboeren voor hun inspanningen opgeteld een vergoeding van €94.662.
Hij legt uit: "Door deze samenwerking halen we meer broeikasgassen uit de lucht en helpen we onze biologische boeren om duurzamer en efficiënter te telen. Want uiteindelijk is een sterke en gezonde bodem essentieel voor de productie van hoogwaardige biologische producten. Onze ambitie is om het koolstofboeren-project drie keer zo groot te maken, om te kunnen werken aan onze strategie om zo snel mogelijk 100% klimaatneutraal te opereren."
Maatregelen om koolstof in de bodem op te slaan
In 2021 startte de langetermijnsamenwerking met de zes koolstofboeren. Elk jaar maakt Ekoplaza met Nieuw Groen een plan om koolstof uit de lucht te halen en in de bodem op te slaan. Per ton vastgelegde CO2 betalen we een vast bedrag aan de koolstofboeren. Het totaal aantal CO2 dat zij in hun akkers opslaan wordt jaarlijks door Nieuw Groen getoetst. "Koolstofvastlegging is eigenlijk een win-win", zegt drs. ir. Heleen Klinkert Valdakar, eigenaar van Nieuw Groen. "De maatregelen zorgen ervoor dat CO2 uit de lucht wordt vastgelegd in bomen, planten en in de bodem. Zo verlagen we de overmaat aan CO2 in de atmosfeer en dragen telers bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Tegelijkertijd verbetert een hoog koolstofgehalte in de grond het waterbergend vermogen van de grond en daarmee de weerbaarheid tegen weersextremen, zoals droogte en zware regenbouwen. CO2-vastlegging helpt dus niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om met de gevolgen ervan om te gaan."
Onderdeel van een groter project
Vanuit de ambitie om zo snel mogelijk 100% klimaatneutraal te opereren, werkt Ekoplaza samen met de boeren en telers aan Carbon Farming om CO2-uitstoot te compenseren. "Met hen zijn wij aan de slag gegaan met agroforesty, bodemverbetering, meer inzet voor biodiversiteit en landschapsbeheer. Het doel is om meer CO2 uit de lucht te halen en te zorgen voor een gezond bodemleven. Dat werkt zo: uit een soort menukaart kiezen de boeren en telers een aantal maatregelen die zij op hun land kunnen toepassen. Denk daarbij aan het aanleggen van vogel-akkers, het zaaien van kruidenrijk gras, of het gebruik van dierlijke mest. Na een jaar ontvangen zij van Ekoplaza een bedrag op basis van het resultaat van de genomen maatregelen. Zo helpen we de biologische sector en brengen we samen de CO2-uitstoot omlaag", aldus Steven.