Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rimer Dijkstra: "Beter om de kippen allemaal binnen te houden tijdens de vogeltrek"

Vogelgriep vastgesteld op biologisch leghennenbedrijf in Putten

Tholen - In het Gelderse Putten is vogelgriep vastgesteld op een biologisch leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is de eerste uitbraak sinds december vorig jaar en een grote teleurstelling en een ingrijpende gebeurtenis voor pluimveehouders.

Dit erkent ook Rimer Dijkstra, biologisch leghennenhouder uit Hiaure en voorzitter van Biomeerwaarde-ei. Hij reageert als volgt op het nieuws: "Om eerlijk te zijn vind ik het beter om de kippen allemaal even binnen te houden in deze periode. De vogeltrek is nu in volle gang en je ziet dat de vogelgriep nu weer toegeslagen heeft. Laten we even voorzichtig zijn met zijn allen. Door landelijk op te hokken, heb je tijd om te kijken hoe het zich gaat ontwikkelen en voorkom je hopelijk dat het virus zich verder zal verspreiden. Ik denk dat de meeste boeren die buitenloopkippen hebben er zo wel in staan. Je ziet de vogels trekken en dan weet je dat het oppassen geblazen is."

De eigenaar van Pluimveebedrijf Het Waddenei ziet wel dat de zaken beter geregeld zijn dan voorheen. Rimer: "Ze pakken nu de 10-kilometerzone en dat is beter dan heel Nederland meteen op slot te gooien. Het draait allemaal gewoon door en dat is natuurlijk positief. Maar je schrikt er toch weer even van en mijn reactie is: laten we allemaal de kippen even binnen houden en kijken hoe het zich gaat ontwikkelen."

Op de website van de Rijksoverheid reageert minister Femke Marije Wiersma: "Helaas hebben we na een langere periode weer te maken met een bedrijf met een vogelgriepbesmetting. Dat dit vroeg of laat zou gebeuren, wisten we, maar het blijft ingrijpend. Ik kan mij voorstellen dat dit een zware klap is voor de betrokken pluimveehouder. We nemen passende maatregelen en houden de situatie nauwlettend in de gaten."

Binnen de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3-kilometerzone liggen 13 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden klinisch gescreend door de NVWA en vervolgens gedurende 10 dagen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gemonitord door middel van de kadaverbemonstering en telefonische monitoring. In de 10-kilometerzone liggen 58 andere bedrijven met pluimvee.

Maatregelen in de beperkingszone van 10 kilometer
In de hele 10-kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.

Ook geldt een ophok- en afschermplicht in de hele 10-kilometerzone. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen, omdat de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.

Voor meer informatie:
Rimer Dijkstra
Pluimveebedrijf Het Waddenei & Biomeerwaarde-ei
[email protected]
www.biomeerwaarde-ei.eu