Plantaardige teelten zij door toenemende weersextremen een steeds grotere uitdaging. Wat zijn de grootste kansen om de weerbaarheid van teelten te vergroten? Het was één van de thema's tijdens het LTO-najaarsevent op dinsdag 5 november jongstleden. Biohuis-voorzitter Pipie Smits van Oyen was één van de panelleden die zich er over uitsprak: "Het robuuster maken van teeltsystemen is een grote kans. Dit kan bijvoorbeeld door robotisering. Het zou mooi zijn als er op ieder bedrijf, gangbaar en biologisch, een robot beschikbaar komt." Minister Femke Wiersma reageerde er positief op.
Geheel rechts Pipie
Andere deelnemers aan het panelgesprek waren Petra Verhoef, directeur Voedingscentrum en Herman Peppelenbos, lector groene gezondheid aan HAS Green Academy. Smits van Oyen in een toelichting: "Nu gewasbeschermingsmiddelen steeds minder beschikbaar zijn hebben boeren, bio en gangbaar, mechanische onkruidbestrijding nodig. Uiteindelijk komt hier ook handwerk bij kijken. Gelukkig zijn er robots in ontwikkeling zodat we besparen op handarbeid. Een robot is voor mij als boer nu nog een te grote investering, maar het zou mooi zijn als we daar iets op kunnen verzinnen." De minister praat er graag verder over en heeft het voornemen binnenkort op werkbezoek te komen bij Biohuis en Bionext.
Ger Koopmans over biologisch
Het najaarsevent waar circa 250 mensen uit de landbouwwereld bijeen waren, werd geopend door voorzitter Ger Koopmans. Hij sprak zich ook uit over biologische landbouw. Koopmans: "Boeren, tuinders, telers en kwekers spannen zich in om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Dat is niet eenvoudig. Helemaal nu onze zomers natter worden en onze winters zachter. Maar het kan, zoals ook onze biologische leden laten zien." De dag stond in het teken van plantaardige teelten en plantaardige voeding. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet in 2030 60% van de eiwitten afkomstig zijn van plantaardige bronnen, en 40% van dierlijke bronnen. Slechts ongeveer 1 op de 5 Nederlanders eet de dagelijks de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid fruit en slechts 1 op de 4 die van groente. Hoe komen we tot een nieuwe balans? Pipie Smits van Oyen: "We moeten naar een dieet waarbij groente als hoofdgerecht en niet als bijgerecht op het menu staat. Daar kan ook een stukje vlees bij. Mijn generatie is opgegroeid met aardappelen, groente en vlees. Zit er geen vlees bij, dan heb je het gevoel dat je niet gegeten hebt. Maar jongere generaties zien dat anders. Begrijpelijk, want de maatschappij verandert. Dat biedt plantaardige teelten een kans om nieuwe waardeketens te bouwen en met meer en andere producten op de markt te komen."
Voor meer informatie:
Biohuis
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
06 81348830
[email protected]
www.biohuis.org