Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische vezels vormen de duurzaamste basis voor mode design"

Kunstenaar Chiel Lubbers maakt korset van bleekselderijvezels

Tholen - De Haagse kunstenaar Chiel Lubbers (30) heeft tijdens de modemanifestatie Fashionclash in Maastricht, een bio-based korset van vezels van bleekselderij gepresenteerd.
Voor dit project heeft hij biologisch-dynamisch geteelde selderij uit de regio Den Haag gebruikt. Op deze manier streeft hij ernaar om lokaal en duurzaam te werken en tegelijkertijd de biodiversiteit te bevorderen.

"Mode vormt voor mij de kunstzinnige tussenlaag tussen de mens en de natuur"

Ontstaan van Fashionclash
De modemanifestatie Fashionclash komt voort uit een ontwikkelingsproject in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Fortaleza in 2006-2007, waarbij enkele Nederlandse en Braziliaanse modeontwerpers samenwerkten met lokale werkers van de kledingfabriek Palmas Fashion. Dit leidde tot de expositie Fashionclash Brazil in 2007. Vanaf dat moment heeft Fashionclash zich ontwikkeld tot een internationaal ontwikkelingsplatform voor mode en modecultuur. Zijn aanwezigheid tijdens de manifestatie bleef niet onopgemerkt. Er was veel belangstelling voor zijn kledingstuk, zijn visie en zijn doelstellingen voor de toekomst.

"Het werk is als een tweede huid, die het innerlijke naar buiten brengt en als een spiegel dient'

Fascinatie en inspiratie
Chiel heeft een bijzondere fascinatie voor rimpelingen; structuren die zich ontwikkelen vanuit een beweging, zoals de golven van de zee of het ontstaan van organische groeipatronen in plantaardige structuren, als gevolg van menselijke bewerking en natuurlijke groei. Hij volgde zijn studie aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na het afronden van zijn studie in 2021 richtte hij zijn creatieve geest op het creëren van een artistiek concept dat een symbiose tot stand brengt tussen mode, natuur en mens. Chiel: "Voor mij belichaamt, letterlijk en figuurlijk, de mens de natuur en de natuur de mens, mode vormt voor mij daarbij een kunstzinnige brug tussen twee werelden die onafscheidelijk zijn." Deze filosofische visie kan met gemak vervreemdend overkomen, gelukkig wordt zij gecompenseerd door een hele concrete toepassing binnen de modewereld. "Ik wil niet alleen vanuit een soort filosofische, bijna abstracte benadering met bio-based textiel en mode, natuur en mens omgaan, ik vind het belangrijk dat we vanuit een bio-ecologisch perspectief producten ontwikkelen die duurzaam zijn en weer kunnen worden teruggegeven aan de natuur, vandaar dat ik vanuit mijn interesse voor mode, gekozen heb een kledingstuk te maken van de vezels van bleekselderij."

"Na het fermenteren kan je de vezels uitstekend verwerken tot bijvoorbeeld een korset"

Creatie
De ontwikkeling naar draagbare kleding zal volgens Chiel eerst zijn vorm krijgen binnen de bio-couture, een innovatieve stroming waarin modeontwerp wordt gecombineerd met biotechnologie door het gebruik van levende organismen en natuurlijke processen zoals fermentatie voor het creëren van duurzame materialen. Chiel: "Dat was voor mij de start op zoek te gaan naar biologische materialen die ik zou kunnen gebruiken voor de creatie van kleding. Bleekselderij bleek na het ontleden te bestaan uit vezels die ik kon fermenteren. Door een gecontroleerd rottingsproces vallen de vezels uiteen. Gedurende het fermenteringsproces ontstaat er een gelei dat als een biologische lijm wordt gebruikt. Waardoor de herstructurering van de vezels, tot in mijn geval textiel voor een stevig kledingstuk zorgt."

Toekomstige samenwerkingen
Chiel streeft naar een verbreding van zijn mode toepassingen. Door samenwerkingen aan te gaan met biologische boeren en ander gremia. Chiel: "Ik wil heel graag dat mijn empirisch onderzoek naar biologische vezeltoepassingen wetenschappelijk kan worden ondersteund door fundamenteel onderzoek daartoe. Vandaar dat ik graag in contact wil komen met bijvoorbeeld biochemici." Hij realiseert zich dat deze weg vol uitdagingen ligt, maar het streven naar een biologische en ecologische bewuste modewereld motiveert hem.

Vanuit zijn ecologische ontwerppraktijk is zijn werk opgenomen in het Future Materials Bank platform. Daarnaast is het onderdeel van de Waterbear Network documentaire serie 'Other Ways of Living' in samenwerking met Ellen MacArthur Foundation om een raamwerk te bouwen voor een circulaire economie die regeneratief is door de ontwerpen. "Waterbear is een platform waarin positieve oplossingen voor onze veranderende wereld worden belicht.
"Door mijn beoogde samenwerking ontstaat er een holistische benadering op bio-based textiel en mode, iets waar we in dit tijdsgewricht heel veel aan zullen hebben."

Voor meer informatie:
Chiel Lubbers
[email protected]
www.chiellubbers.com