Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische bio-sector waarschuwt voor risico's etiketwijzigingen gen-editing

De belangrijkste brancheorganisatie voor de gecertificeerde biologische sector in Australië heeft alarm geslagen over een voorstel om de etiketteringseisen voor genetisch gemodificeerde producten af te schaffen. Volgens de organisatie zou dit de transparantie voor consumenten verminderen en het risico op onopzettelijke contaminatie in de strikt GGO-vrije biologische sector vergroten.

In een inzending aan Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ) voor de tweede ronde van de openbare raadpleging over voorstel P1055, dat mogelijke veranderingen in de definities voor gentechnologie en nieuwe veredelingstechnieken (NBT's) betreft, heeft Australian Organic Limited (AOL) gewezen op het gebrek aan transparantie voor consumenten, hiaten in de kosten-batenanalyse en risico's voor de Australische gecertificeerde biologische exportmarkten.

Volgens de voorgestelde wijzigingen zullen aanpassingen in de genetische samenstelling die afkomstig zijn van dezelfde soort niet als genetisch gemodificeerd worden beschouwd onder de Australia New Zealand Food Standards Code.

Jackie Brian, Chief Executive Officer van AOL, zei dat ze erkennen dat de Australische land- en tuinbouw actief is in een snel veranderend landschap dat verandering en innovatie vereist om aan de wereldwijde vraag naar voedsel te voldoen, maar dat de gevolgen van deze veranderingen zorgvuldig moeten worden overwogen in de context van elke sector. "Om de biologische sector en het consumentenvertrouwen dat deze terecht heeft verdiend te beschermen, zijn consistente normen, transparante etikettering en streng toezicht op alle gentechnologieën nodig", aldus Brian.

"Op dit moment moet voedsel dat is afgeleid van genetisch gemodificeerde organismen duidelijk worden geëtiketteerd. Echter, als voorstel P1055 wordt goedgekeurd, zullen consumenten niet langer in staat zijn om de oorsprong van hun voedselproducten te achterhalen, omdat het ontbreken van verplichte etikettering het gebruik van gentechnologie, inclusief nieuwe veredelingstechnieken (NBT's), zal verhullen."

Brian zei dat, gezien het feit dat de gecertificeerde biologische sector in Australië afhankelijk is van strenge normen om aan te tonen dat producten geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) bevatten, AOL ook teleurgesteld was dat de sector niet werd meegenomen in de kosten-batenanalyse, hoewel FSANZ expliciet om input vroeg over de belangrijkste gevolgen voor de voedingsindustrie door middel van eerder overleg. "Het uitsluiten van de biologische sector van de kosten-batenanalyse roept vragen op over de volledigheid en nauwkeurigheid van de beoordeling, gezien de ernstige financiële gevolgen voor biologische telers als hun gewassen onbewust worden vermengd met ongereguleerd genetisch gemodificeerd materiaal."

In Australië hebben gecertificeerde biologische teeltbedrijven die in aanraking zijn gekomen met GGO's minimaal vijf jaar nodig om opnieuw biologisch gecertificeerd te worden. Gedurende deze periode kunnen telers hun producten niet als biologisch op de markt brengen, wat kan leiden tot het verlies van biologische premies en een mogelijke verslechtering van hun marktpositie.

"AOL heeft een bijdrage geleverd tijdens de oorspronkelijke raadpleging in 2021, maar er is geen verdere betrokkenheid bij onze sector geweest, hoewel we een cruciale stakeholder zijn in de discussies rondom gentechnologie."

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Voor meer informatie:
Kate Scott
Australian Organic Limited
Tel: +61 0438 389 092
[email protected]
www.austorganic.com

Publicatiedatum: