Tholen - Elf boerenbedrijven, waarvan twee biologische boeren, hebben zich verenigd in de werkgroep Meet Weet Weidegang. Het doel van de werkgroep is om middels een digitale methode exact te kunnen vaststellen hoeveel uur een koe per seizoen in de wei doorbrengt.
Diana Saaman is projectleider van de werkgroep en streeft naar meer objectiviteit en nauwkeurigheid van de weidegang beoordeling. Diana: "Het huidige systeem is een indicatief systeem, er wordt weliswaar gecontroleerd, maar de uitkomsten zijn niet in alle gevallen representatief."
Arjen Kool is deelnemer aan het testproject Meet Weet Weidegang
Het blijkt dat een boer bij een weidegang van 720 uur per koe per seizoen een premie ontvangt van het zuivelbedrijf. De werkgroep gaat pleiten voor een verhoging van de premie als kan worden aangetoond dat de weidegang per koe de 720 uur per seizoen ruim overstijgt.
Diana: "Daarbij is het van belang dat we door deze nauwkeurige meetmethode aantonen dat wanneer de koeien een langere weidegang hebben ook geen ammoniak uitstoten. Ammoniak ontstaat uitsluitend in de stal door vermenging van poep en pies. Als ze in de wei staan is er van vermengen geen sprake."
Het behoedt de boer ook voor het investeren in stallen. Diepte investeringen die omvangrijk zijn. "De stikstofopgave is groot en verplicht de boer tot het doorvoeren van stalaanpassingen, dat zijn ingrijpende besluiten die invloed hebben op de rentabiliteit van een boerenbedrijf. Het kost jaren voordat die investering is terugverdiend. De hele sector heeft baat bij ons initiatief, we moeten tenslotte af van subjectieve, dan wel niet representatieve meetmethoden, want de consequenties voor een boer zijn enorm. Zowel in termen van opbrengsten als in termen van investeringen; nauwkeurigheid is een must."
Voor meer informatie:
Diana Saaman
Meet Weet Weidegang
Tel.: 06 51451614
[email protected]
[email protected]