Tholen - Woensdagavond zond Nieuwsuur een item over gesjoemel met keurmerken van biologische cosmetica uit. Esther Keddeman van Petit&Jolie en Kaerel geeft aan teleurgesteld te zijn over het feit dat keurmerken in het item negatief neergezet worden.
"Het idee achter het item is volgens mij dat ze vinden dat de overheid de cosmeticamarkt beter moet controleren op greenwashing en dat dit onvoldoende gebeurt. Daardoor kan er van alles geroepen worden en hierop zou inderdaad vanuit overheidsinstanties veel meer controle op moeten zijn. Echter, in dit item kwam dit naar mijn mening niet op de goede manier naar voren. Door de gegeven voorbeelden worden keurmerken echter als iets vaags neergezet. Ze geven ten onrechte een negatieve lading aan keurmerken en dat raakt ons", aldus Esther.
Ze heeft voor Petit&Jolie en Kaerel bewust gekozen voor certificering door BDIH Cosmos. "Ik vond het heel irritant dat er gezegd wordt dat men sjoemelt met keurmerken en ze hiermee alles over een kam scheren. In principe zeggen ze dat bij alles waar een keurmerk op zit, een vraagteken bij gezet moet worden. Op deze manier benadeel je ook merken die kiezen voor een betrouwbaar keurmerk en zich hard maken voor natuurcosmetica."
Esther benadrukt vervolgens: "Wij hebben juist een keurmerk gekozen om de consument vertrouwen te geven. Wij willen onze klanten in de ogen kunnen aankijken dat wij werkelijk geloven dat natuurlijke ingrediënten beter zijn voor huid, lichaam en het milieu. Daar sjoemelen wij niet over. En elk jaar worden we weer gecontroleerd of we binnen de voorwaarden van het keurmerk vallen en dat doen Petit&Jolie en Kaerel."
De onderneemster geeft ook aan dat er in het item continu gesproken wordt over biologische cosmetica, terwijl er alleen gesproken mag worden van biologische cosmetica als het product bestaat uit 100% onbewerkte biologische ingrediënten, zoals de genoemde biologische huidolie van Chi. "Zodra er een bewerkt ingrediënt en/of water in een cosmetica product verwerkt wordt, spreek je over natuurlijke cosmetica. Dit verklaart ook direct de complexiteit van het onderwerp en dat voeding en cosmetica niet hetzelfde is. Hierdoor is het gebruik van het EU bio-label die op biologische voeding gebruikt wordt, lastig te plaatsen bij cosmetica. Controle van de overheid instanties zou een goede zijn, maar op de keurmerken van natuurcosmetica door enkele 'rotte' appels meteen slecht te noemen, vind ik niet akkoord. Wellicht zou een overheid meer informatie moeten geven wat nu de keurmerken werkelijk inhouden."
Voor meer informatie:
Esther Keddeman
Petit&Jolie
06 57191239
[email protected]
www.petitetjolie.nl